18 Декември 2018вторник20:09 ч.

От редактора

За радиото, оркестрите и бахура

/ брой: 85

автор:Боян Бойчев

visibility 589

В БНР има четири музикални състава: Биг Бенд, Симфоничен оркестър, Смесен хор и Оркестър за народна музика (тук не става дума за Детския радиохор и радиодецата). Това е за сведение на премиера, който го научи едва преди няколко дни. И набързо ги постави под общия знаменател на оркестрите. 
Въобще не знаел, че радиото се занимава с такива неща. Може би защото смята, че единствена му функция е да предава неговите ту високопарни, ту изпълнени с дебелашки хумор изказвания.
Да, г-н Премиер, има такива състави. И те са известни и уважавани не само у нас, но и по света. Основната им функция е звукозаписна дейност. С нея се попълва Златният фонд на БНР - нашата музикална памет. Музикантите са търсени за записи от известни артисти, съвременни и чужди, които държат на името си. А това означава само едно - класа!
Тези класни музиканти протестират за по-високо възнаграждение на труда си. Минималната заплата в съставите е 570 лева, средната - 640 лева. Това нормално ли е?!
Изваждането на четирите оркестъра от структурите на БНР, както настояват някои, би поставило край на звукозаписната дейност на медията.
Но премиерът ги прати сами да си изкарат парите с концертна дейност. Откъде ще знае, че те изнасят концерти. Една голяма част са в Първо студио на БНР. Предназначени са за ученици и студенти от музикалните училища и ВУЗ-ове. Има и чисто образователни концерти за деца в детските градини и училищата - да бъдат възпитавани с музика. Печалбата от такива концерти не е финансова, тя е инвестиция в бъдещето на нацията. Защото за образование, здравеопазване, култура, спорт пазарната икономика не трябва да важи. Тяхната функция е друга - социална. Дума, която управляващите страшно мразят...  
Или може би музикантите трябва да излязат да свирят на улицата с протегнати шапки? Или нощем да си доработват, като свирят по чалготеките?
Какво друго им остава в държавата, доминирана от чалга псведокултурата...
Обидно е. Ама сме си го заслужили. Щом като допускаме вече 10 години да ни управляват хора, за които културата е нещо досадно. 
И като слушам арогантно-презрителното изказване на премиера, не знам защо, но се сещам за една култова сценка от предаването "Улицата", в която главният герой - съвременен байганьовец, казваше: "Ние обичаме културата... и бахура". Най-вече бахура. 
  
 

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246