20 Ноември 2018вторник18:49 ч.

Турция поръча 250 двигателя за "Алтай"

Анкара залага на национални производители за първия танк местно производство

/ брой: 84

автор:Георги Георгиев

visibility 345

Турското управление за отбранителна промишленост е обявило, че е избрало за производител на 250 бройки от първия турски танк национално производство "Алтай" компанията "ВМС Отомотив", съобщи блогът bmpd. На същата фирма е поръчано да разработи и двигател за този танк.
Турски журналисти отдавна са предсказвали, че поръчката за производството на "Алтай" няма да бъде дадена на фирмата, която го е разработила - "Отокар", която се контролира от истанбулския "Коч холдинг". "Отокар" притежавал и нужните производствени мощности край Анкара, но враждебното отношение на президента Реджеп Ердоган към собствениците на холдинга предопределило даването на поръчката на конкуренцията, пише bmpd. Това е компанията ВМС, собственост на близкия до Ердоган Етхем Санджак.
ВМС, след като през 2013 г. минава под контрола на Санджак, привлича катарски инвестиции чрез продажбата на 49% от акциите си и получава редица поръчки. Сред тях е огромна сделка за продажбата на 1500 бронирани коли клас "Амазон" на Катар и производството на бронираната машина "Кирпи". За да се реализира сегашната поръчка, ВМС създават нова производствена база съвместно с германската компания "Райнметал" и малайзийската "Етика стратеджи".
Първата партида серийни танкове "Алтай" ще включва 250 машини на стойност 3,5 млрд. долара. През 2017 г. от "Коч холдинг" обявиха, че са похарчили 1 млрд. долара свои средства за разработката на танка, от който в момента има два прототипа. Още толкова се смята, че похарчило и военното ведомство. Серийното производство на "Алтай" трябва да започне към края на 2020 г., когато първите 15 танка се очакват от армията. Общо турската армия има нужда от 1000 такива танка.
Опитните образци на "Алтай" са били германски дизели на фирмата MTU, но след влошаването на отношенията с Германия турската страна е решила да създаде собствен танков двигател. През 2017 г. ВМС е подписала споразумение с британската компания "Пъркинс", собственост на американската "Катерпилър", за производството на 1500 к.с. мощен танков дизелов двигател CV12 на "Пъркинс". Става дума за модификация на стар модел от 2005 г. Интересно, че един от конкурентните двигатели е бил украинският БТД-3, създаден в харковския танков завод "В. А. Малишев". Според bmpd първите танкове "Алтай" все пак ще бъдат с германски двигатели на MTU, а следващите с локализирания в Турция CV12 на "Пъркинс".Двата прототипа на танка "Алтай", разработени от "Отокар"
Снимка "Отокар"

 

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225