26 Март 2019вторник19:24 ч.

Турция поръча 250 двигателя за "Алтай"

Анкара залага на национални производители за първия танк местно производство

/ брой: 84

автор:Георги Георгиев

visibility 827

Турското управление за отбранителна промишленост е обявило, че е избрало за производител на 250 бройки от първия турски танк национално производство "Алтай" компанията "ВМС Отомотив", съобщи блогът bmpd. На същата фирма е поръчано да разработи и двигател за този танк.
Турски журналисти отдавна са предсказвали, че поръчката за производството на "Алтай" няма да бъде дадена на фирмата, която го е разработила - "Отокар", която се контролира от истанбулския "Коч холдинг". "Отокар" притежавал и нужните производствени мощности край Анкара, но враждебното отношение на президента Реджеп Ердоган към собствениците на холдинга предопределило даването на поръчката на конкуренцията, пише bmpd. Това е компанията ВМС, собственост на близкия до Ердоган Етхем Санджак.
ВМС, след като през 2013 г. минава под контрола на Санджак, привлича катарски инвестиции чрез продажбата на 49% от акциите си и получава редица поръчки. Сред тях е огромна сделка за продажбата на 1500 бронирани коли клас "Амазон" на Катар и производството на бронираната машина "Кирпи". За да се реализира сегашната поръчка, ВМС създават нова производствена база съвместно с германската компания "Райнметал" и малайзийската "Етика стратеджи".
Първата партида серийни танкове "Алтай" ще включва 250 машини на стойност 3,5 млрд. долара. През 2017 г. от "Коч холдинг" обявиха, че са похарчили 1 млрд. долара свои средства за разработката на танка, от който в момента има два прототипа. Още толкова се смята, че похарчило и военното ведомство. Серийното производство на "Алтай" трябва да започне към края на 2020 г., когато първите 15 танка се очакват от армията. Общо турската армия има нужда от 1000 такива танка.
Опитните образци на "Алтай" са били германски дизели на фирмата MTU, но след влошаването на отношенията с Германия турската страна е решила да създаде собствен танков двигател. През 2017 г. ВМС е подписала споразумение с британската компания "Пъркинс", собственост на американската "Катерпилър", за производството на 1500 к.с. мощен танков дизелов двигател CV12 на "Пъркинс". Става дума за модификация на стар модел от 2005 г. Интересно, че един от конкурентните двигатели е бил украинският БТД-3, създаден в харковския танков завод "В. А. Малишев". Според bmpd първите танкове "Алтай" все пак ще бъдат с германски двигатели на MTU, а следващите с локализирания в Турция CV12 на "Пъркинс".Двата прототипа на танка "Алтай", разработени от "Отокар"
Снимка "Отокар"

 

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 266

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 58