20 Ноември 2018вторник18:47 ч.

Логичен резултат

/ брой: 82

автор:Евгени Гаврилов

visibility 528

Както се вижда от публикуваната стенограма от последното заседание на правителството, вицепремиерът Томислав Дончев е направил доста неприятни разкрития и оценки за истинската ситуация в българската държавна администрация. Ние приемаме решения, планове, стратегии, пишем доклади, в същото време в самите администрации съпротивата е системна, изключително здрава, зловеща, признава Дончев. Казаното от вицепремиера е точно и вярно, но управляващите трябва да са наясно, че берат плодовете на собствената си политика през последните десет години.
Още в първото правителство на Бойко Борисов имаше един корифей финансов министър, Симеон Дянков, който не беше живял в България повече от 20 г. и бе загубил връзка с реалната действителност у нас. Една от любимите му теми беше именно "реформата" на администрацията. Негова беше безумната идея да праща НАП във Велико Търново, митниците в Русе, а Министерството на туризма в Пловдив. По негово време в министерствата 10% от чиновниците трябваше да бъдат съкратени. Разбира се, тези напъни останаха само добри намерения и, както се случва в подобни случаи, след обещания за съкращения в министерствата и областните управи купуваха още бюра за новоназначени чиновници. Според данни на НСИ през 2017 г. държавната администрация е успяла да се увеличи с 2287 бройки. Нараснала е и средната заплата на чиновниците - от 1135 лв. през последното тримесечие на 2016 г. на 1219 лв. в края на миналата година, което е ръст със 7,4%
Освен това обществена тайна е, че 90% от чиновниците са назначени с политически протекции. Знае се, че дори хигиенистките във ведомствата се вземат на работа с благословията на ГЕРБ, а в смесените райони - на ДПС. Затова няма как съпротивата срещу реформите на подобна администрация да не е "здрава" и "зловеща".

 

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225