22 Март 2019петък11:35 ч.

Традиции

Павликени реши: Кокошката е първа

За пета поредна година античният и вечен град организира Празник на яйцето

/ брой: 82

автор:Ина Михайлова

visibility 1617

За пета поредна година в Павликени се проведе Празник на яйцето. Над 4000 жители и гости се събраха в парка "Кирил Ракаров" в античния и вечен град, за да се повеселят от сърце.
"Когато преди пет години организирахме за първи път Празник на яйцето, не мислехме, че той ще се превърне в пъстра традиция, която да събира толкова много почитатели и приятели" - с тези думи кметът на общината инж. Емануил Манолов откри проявата. Тази година всички, които знаят, че яйцето е едно, но дава много възможности, бяха предизвикани от организаторите да дадат отговор на екзистенциалния въпрос, който вълнува човечеството: кое е първо - яйцето или кокошката.
Независимо какви са споровете от векове, ще отговорим на въпроса по демократичен начин - с гласуване, обявиха домакините. А гласуването стана чрез томбола. Всеки можеше да закупи билети: жълти - ако смята, че яйцето е първо, и бели - ако залага на кокошката.
Билетите бяха събрани в урна и преброени непосредствено преди тегленето на наградите от томболата. С 636 гласа срещу 554 отговорът на философския въпрос бе: кокошката е първа.
Отборът на кмета победи, отбеляза с ръкопляскане множеството в парка. Така общината и нейният стопанин се оказаха единодушни и в търсенето на отговори на сложни въпроси, които не престават да вълнуват човечеството.
Кулинарни изкушения, забавни игри, атрактивни награди привлякоха жителите и гостите на общината край сцената в градския парк и по своеобразната уличка на занаятите. Спонсорите се бяха погрижили да има "от пиле мляко", а по традиция един от най-големите производители на яйца у нас "Хайпро България" предостави 4000 яйца. Майстор готвачът Елена Божанова приготви над 1000 омлета, които бяха унищожени за часове.
През целия ден градът беше огласяван от музика и песни, а на сцената се качиха самодейци на различна възраст от цялата община. Не липсваха и празнични изненади.
"Селфи с щраус" в зоокъта в Павликени заинтригува малки и големи. Новата двойка обитатели на животинското царство - щрауси нанду, стана обект на засилен интерес, а снимката, получила най-много лайкове във фейсбук страницата на Празника на яйцето, получи специална награда в края на вечерта. По време на кулминацията на празника бели гълъби полетяха в небето над града. Домакините издадоха, че те се отглеждат в зоокъта и се завръщат отново там, а полетът им на Празника на яйцето е генерална репетиция за очакваното с нетърпение посещение на президента Румен Радев в Павликени по случай 75-годишнината от обявяването му за град. Тогава в небето над града отново ще полетят бели гълъби.
Освен традиционния селски кът, където гостите на общината бяха посрещнати с кметска ракия, в парка бяха представени занаяти и произведения, свързани с яйца. Малчугани рисуваха, изработваха къщички за птици, екобижута и ястия. Имаше игри с яйца за малки и големи. Бяха посадени 140 цветя и три дръвчета, имаше и благотворителен базар, организиран от фондация "Майки за донорство".
Наградите, подготвени от домакините и организаторите на празника, подкрепени от спонсорите, включваха всичко, свързано с яйцата, и не само. В томболата най-големите късметлии си тръгнаха с огромен плазмен телевизор, смартфон, ваучер за посещение на плувния басейн в града и жив петел. Забавни награди имаше и за гостите, включили се в надпреварите за белене на яйца, отделяне на белтъци от жълтъци и подреждане на плато с яйца.
През цялото време водещият Николай Априлов забавляваше всички от сцената, а закъснението на певицата Гери-Никол стана повод хората с приповдигнато настроение да аплодират прекрасните самодейци.
Освен че могат да се забавляват, местните показаха, че са наследили от своите предци и са усъвършенствали до неподозирани висоти кулинарията. Специалният конкурс за предястие, основно ястие и десерт с яйца развълнува всички. Най-нетърпеливите бяха подредили своите "произведения" в ранни зори и с нетърпение очакваха те да бъдат дегустирани от топготвача Иван Звездев. Под неговото вещо ръководство експертното жури, в което ДУМА достойно вече пета поредна година има зам.-председателска позиция, определи по три награди във всяка категория, както и по две поощрения.
В края на вечерта, когато настроението беше достигнало своя връх, а младите жители на община Павликени получиха дългоочаквания си изпълнител, всички бяха единодушни: традицията и празниците правят хората по-добри, по-усмихнати и по-истински. Затова подготовката за шестото издание на Празника на яйцето вече е в ход. А домакините обмислят нови идеи, за да направят проявата по-пъстра, по-мащабна и да я наложат като национален празник.


Специалните награди на ДУМА

По традиция и на петото издание на Празника на яйцето в Павликени ДУМА отличи най-добрите кулинари. Със специални яйца в стил Фаберже бяха наградени: Иваничка Колева от с. Димча за своите яйчени мандаринки и за яйчения микс с манатарки, които лично е набрала; Детска градина "Цветни мечти" в с. Върбовка - за ястието "Фаберже по върбовски"; Сийка Боянова от Павликени - за баница със сирене и яйца. Сувенири от ДУМА получиха Народно читалище "Просвета 1898" в с. Патреш - за автентичен козунак с квас; СУ "Бачо Киро" в Павликени - за торта "Сюрприз"; Цветанка Бейкова от Пенсионерски клуб "Романтика" в Павликени - за питата с лютеница и салам "Въртележка". Наградените от ДУМА получиха и юбилейното издание на вестника за Стефан Продев.Специалните награди на ДУМА отидоха при едни от най-добрите кулинари, участвали в Празника на яйцето Павликени 2018


Снимки АВТОРКАТАКметската ракия от Горна Липница, с която бяха посрещнати гостите в автентичния битов кът, е най-благата. Тя помага да се намери верен отговор на въпроса кое е първото - кокошката или яйцето


Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов заедно с Иван Звездев и част от наградените в традиционния кулинарен конкурс


Кметска яйчена надпревара. Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев (първият от ляво на дясно) беше номер едно в отделянето на белтъци от жълтъци


Зоокътът в Павликени се представи със специален щанд, а малки и големи се снимаха за спомен с двойката щрауси

 

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56