21 Ноември 2018сряда04:50 ч.

Четири дни работи, а другите три отмори

Четиридневната работна седмица между "мечта", "щастие", "всенароден празник" и "шега", "ужас", "убийство на бизнеса"

/ брой: 81

автор:Богдан Иванов

visibility 830

Две прогнози на ООН:

х До 2050 г. населението на Земята ще достигне 9,7 млрд. души, а до края на века - 11,2 млрд., като Индия ще изпревари Китай, а Нигерия - САЩ по население.

х До 2050 г. половината от всички работници в света ще бъдат... роботи, а хората ще ги управляват, ще имат предостатъчно време за почивка и ще търсят много повече пътя към духовното, отколкото сега.


При това гъмжило от трудов народ е ясно, че тогава работната седмица ще бъде намалена на 2 или не повече от 3 дни и така ще се сбъдне една стара мечта на човечеството. Причините са няколко:
- по-кратка работна седмица - по-добро здраве и милиарди долари, спестени от лечение;
- по-къса работна седмица - повече работни места;
- след къде-къде по-дълга почивка - по-висока производителност на труда, защото хората ще работят с мерак, с максимална енергия, внимание и отговорност;
- при по-малко трудови дни - по-чиста природа;
- и накрая, като сборен резултат - по-щастливи хора!
Даже има стар виц за това. Стар-стар, но си пази цената като старото злато:
Работници вдигнали стачка, че много работят. Изпратили делегати за преговори с господарите и щом те се върнали, докладвали пред всички:
- Договорихме в сряда - работа, четвъртък и петък - подготовка за уикенда, събота и неделя - уикенд, понеделник - почивка след уикенда, вторник - подготовка за работа, а за сряда вече знаете...
Чул се глас от залата:
- Е, всяка сряда ли ще работим?
Вицът си е виц, но идеята да се мисли за по-кратка работна седмица вече занимава мнозина. Международната организация по труда (МОТ) говори за четири дни труд през седмицата. После се отмята, но след време отново се връща на темата с думите:
- Наши експерти обсъждат проблема.
Знаменитият мексикански магнат Карлос Слим, наричан Царя на телекомуникациите, който е сред най-богатите бизнесмени в света с Уорън Бъфет, Бил Гейтс, а отскоро и с шефа на "Амазон" Джеф Безос със 112 милиарда долара състояние, предлага тридневна работна седмица с по 12-часов трудов ден! Подкрепя го изцяло Лари Пейдж, шефът на "Гугъл", както и много други.
В същото време американецът Уорън Бъфет, смятан за най-великия инвеститор в историята на световните финансови пазари, назначава за шефове в своите компании хора над 70-те, при което заявява:
- 65-70 са тъкмо подходящият момент да започнеш - възрастта и опитът са далеч по-важни от младостта и ентусиазма!
Негова максима е: "Успехът идва с упорит труд, почтеност, здрав разум", а прогнозите му предвиждат до едно десетилетие пенсионната възраст да стане 78 години, като се работи 3 дни в седмицата по 12 часа!
През останалото време - почивка, спорт, пътешествия, духовен живот, казва Бъфет.
На какъв акъл са по света?
Някои приемат идеята като "шега", други като "мечта", трети като "убийство на бизнеса, особено на средния, производителния".
При социологическо проучване сред работници 61 процента от анкетираните подкрепят четиридневна работна седмица. Другите не че са "против", но се страхуват да не бъдат намалени заплатите им.
За разлика от работниците обаче едва 20 на сто от работодателите са "за" предложението. Те твърдят:
- Сега не можем да си позволим такава стъпка.
През 2008 г. в щата Юта, САЩ, 17 000 държавни служители минават на четиридневна работна седмица с 10-часов трудов ден. През 2011 г. петдневната работна седмица е възстановена под натиска на гражданството - за него не е удобно в петък службите да не работят.
Джаме, президентът на Гамбия, обявява преди време петък, събота и неделя за почивни дни, та да могат гамбийците да посвещават повече време на молитви, социални дейности и на селското стопанство.
За да се икономиса електроенергия в сегашната криза в страната, наскоро президентът Николас Мадуро разпореди във Венецуела 2 милиона държавни служители да работят само 2 дни седмично... Временно, разбира се.
В САЩ работят 33 часа седмично, а в Европа различно: в скандинавските страни 31-35 часа, в Холандия - 27!
Англичаните пъргаво са изчислили, че който иска да си запази здравето, не бива да се труди повече от 32 часа седмично.
Ето, че естествено идва редът на класическия въпрос: "А къде сме ние?"
В България специалисти от КТ "Подкрепа" защитават следното мнение: трябва да минат много години, докато настъпи времето за четиридневна работна седмица, и то най-напред другаде, а сетне в България... Поради което за нас в близките двайсетина години няма шанс да стигнем това бленувано постижение.
Но Ганьо Балкански и тук му е намерил чалъма:
Влиза началникът в стаята на подчинените си и що да види - Петров сладко спи на бюрото.
- Петров! - вбесен крещи началникът и го разтърсва да се събуди. - Петров, това, че спиш в работно време, отдавна ми е известно, но че си си облякъл и пижамата, вече надхвърля всякакви граници!
Все пак специалистите от КТ "Подкрепа" са едно, а "суровата" шаячна правда, както казват Илф и Петров, съвсем друго. И тя сочи: в милата ни татковина отдавна е въведена четиридневна (!) работна седмица, защото в петък някои са с работни дрехи, но много други - по пижами...    


Цяла армия роботи тръгва към заводите


Новите работници


Може би скоро тук ще има роботи


Специалисти твърдят, че занапред отглеждането на плодове и зеленчуци в подобни оранжерии ще бъде поверено изцяло на роботи, а хората само ще засаждат семената в началото


Поточна линия... по азиатскиХора и роботи - с обща цел

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226