18 Ноември 2018неделя11:04 ч.

БАН с изложба "Спортът в антична Тракия"

/ брой: 79

автор:Ева Костова

visibility 284

"Спортът в антична Тракия" е името на изложбата, организирана от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. Тя е по повод избора на София за Европейска столица на спорта 2018. Още в древността спортът е бил задължително занимание на хармонично развитата личност. Оттам и крилатата фраза на поета Ювенал "Здрав дух в здраво тяло", напомни на пресконференция вчера доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ. Тази изложба представя находки и нови данни за спортната култура във всекидневието на древните траки, която не е била само мода, но и средство за пропаганда на отделните градски управи, заяви кураторът на експозицията Петя Андреева. Сред акцентите на изложбата са т.нар. железни стригили, използвани от атлетите за почистване на телата им, открити от археолога Георги Китов в гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка край Шипка. Посетителите може да видят и уникален златен пръстен-печат с изображението на атлет от края на V век пр. Хр., сферичен бронзов съд, мраморна глава на спортист и др. С разрешение на Националния музей в Рим в експозицията са включени снимки на най-известните статуи на атлети и едно от най-достоверните римски копия на известната скулптура "Дискобол" на Мирон.
Аврелий, син на Фронтон от Аугуста Траяна, е единственият олимпийски шампион от нашите земи в антична Тракия. Това може да научи човек от изложбата, която подсказва и друго - че и в древността, и сега спортът е еднакъв - едни правят пари от него, други го използват за политически цели.
Изложбата е с подкрепата на Министерството на културата и 15 музея от страната и ще бъде отворена за посещения от 25 април до 2 септември т.г. в залата за временни експозиции на Националния археологически музей.В древността спортът е бил задължително занимание, обясни директорът на НАИМ доц. Людмил Вагалински 
снимка Емилия Костадинова

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223