19 Март 2019вторник08:45 ч.

Да се сетим за "Белене"

/ брой: 79

автор:Евгени Гаврилов

visibility 803

При многобройните протести, които тресат държавата, вчера в София синдикатите извадиха тежката си артилерия - миньорите. Работещи в държавните "Мини Марица-изток" излязоха на протест срещу отказа на енергийния министър Теменужка Петкова да увеличи цената на въглищата с 15%. В този спор всеки си има своя истина. Ако цената на въглищата се вдигне, ще последва поскъпване и на тока. Ако цената остане същата, дружеството няма да може да изпълнява инвестиционната програма и по този начин ще фалира. Има и трето мнение. Според АИКБ исканото поскъпване на въглищата е напълно неприемливо. Недостигът на пари е поради тяхното разхищаване, а не заради ниската цена на въглищата. Рудниците са обраснали с многолюдна администрация, освен това правят много несвойствени за тях разходи, които им се налагат по всякакви причини, но не и поради нужди на производството, твърдят от бизнес организацията.
При подобни ситуации истината е някъде по средата. В случая обаче тя трябва да се търси изцяло на друго място. В този вид въгледобивът няма бъдеще. След като веднъж вече Брюксел удължи срока, ТЕЦ-овете трябва до 2021 г. да модернизират своите пречистващи инсталации. Общият обем на необходимите за това инвестиции е около 3 млрд. лв, които няма откъде да дойдат. И ако ТЕЦ-овете спрат работа поради екологични причини, добивът на въглища губи смисъл.
Оказва се, че еконормите, налагани от Брюксел, за чистота и отделяните вредни емисии няма да могат да бъдат покрити и от най-модерните ТЕЦ-ове у нас. Те са неизпълними дори за централи в Германия, Румъния, Полша. Какво излиза в крайна сметка. Назрява необходимостта за смяна на технологиите в енергетиката, още повече че 40% от тока у нас се добива именно от Маришките ТЕЦ-ове. И тук няма как да не се сетим за АЕЦ "Белене", чието забавяне може да се окаже фатално.

 

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53