19 Март 2019вторник08:43 ч.

Електроуредите с нови етикети за енергийна ефективност

През 2016 г. у нас са продадени хладилници, перални и миялни машини за 330 млн. евро.

/ брой: 79

автор:Евгени Гаврилов

visibility 447

Електроуредите, продавани в Европа ще бъдат с нов енергиен етикет. Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настъпва поетапно за различните видове домакински електроуреди. От 2020 г. се очаква с нови етикети да бъдат хладилниците и пералните, а до 2025 поетапно промяната ще обхване и останалите домакински уреди, съобщи Габриела Чифличка, генерален секретар на сдружението на производителите на домакински електроуреди APPLiA България. Организацията доскоро беше позната у нас като СЕСЕД.
На потребителите трябва да стане ясно, че се променя етикетът, но уредите не стават по-малко ефективни, подчерта Чифличка. Тя обясни, че новата нормативна уредба ще създаде условия за уреди, класифицирани с клас В, С или по-нисък по новата скала AЦG, да са с по-висока енергийна ефективност от уредите от най-високите класове А+++ по старата скала.
Новата енергийна скала ще засегне милиони потребители у нас и в ЕС, тъй като средногодишно индустрията предоставя на европейските граждани около 1 милиард малки и големи електродомакински уреди. За тяхното производство са необходими 6 милиона тона от суровини - 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и около половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон. Това прави темата за разделното събиране и рециклиране на излезлите от употреба уреди особено важна За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди в България е достигнала оборот от 330 млн. евро. Реализираният ръст на сектора за периода 2008-2016 г. е 45%, което класира страната ни на второ място след Румъния в Европейския съюз (ЕС) по този показател.
За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди в ЕС е достигнала оборот от 47,6 милиарда евро. По последни данни браншът е осигурил над 1 милион работни места в общността.
Само в България през 2016 г. близо 10 милиона евро са вложени от бранша в проучвания и иновации с цел разработване на по-ефективни уреди с високо ниво на екологичност, които да носят все повече икономии на домакинствата. В ЕС като цяло сумата е доста по-голяма, като са инвестирани 1,4 млрд. евро.
Последният доклад на APPLiA за материалните потоци сочи, че благодарение на повишаването на ефективността на съдомиялните машини потреблението на вода е намаляло с 83,5%, а потреблението на електроенергия - с над 60%, даде пример Габриела Чифличка. "Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се реализират над 80 милиарда литра икономии на вода, и около милиард и половина кВч (киловат часа) икономии на електроенергия годишно", добави тя.


 

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53