19 Ноември 2018понеделник12:26 ч.

Електроуредите с нови етикети за енергийна ефективност

През 2016 г. у нас са продадени хладилници, перални и миялни машини за 330 млн. евро.

/ брой: 79

автор:Евгени Гаврилов

visibility 312

Електроуредите, продавани в Европа ще бъдат с нов енергиен етикет. Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настъпва поетапно за различните видове домакински електроуреди. От 2020 г. се очаква с нови етикети да бъдат хладилниците и пералните, а до 2025 поетапно промяната ще обхване и останалите домакински уреди, съобщи Габриела Чифличка, генерален секретар на сдружението на производителите на домакински електроуреди APPLiA България. Организацията доскоро беше позната у нас като СЕСЕД.
На потребителите трябва да стане ясно, че се променя етикетът, но уредите не стават по-малко ефективни, подчерта Чифличка. Тя обясни, че новата нормативна уредба ще създаде условия за уреди, класифицирани с клас В, С или по-нисък по новата скала AЦG, да са с по-висока енергийна ефективност от уредите от най-високите класове А+++ по старата скала.
Новата енергийна скала ще засегне милиони потребители у нас и в ЕС, тъй като средногодишно индустрията предоставя на европейските граждани около 1 милиард малки и големи електродомакински уреди. За тяхното производство са необходими 6 милиона тона от суровини - 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и около половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон. Това прави темата за разделното събиране и рециклиране на излезлите от употреба уреди особено важна За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди в България е достигнала оборот от 330 млн. евро. Реализираният ръст на сектора за периода 2008-2016 г. е 45%, което класира страната ни на второ място след Румъния в Европейския съюз (ЕС) по този показател.
За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди в ЕС е достигнала оборот от 47,6 милиарда евро. По последни данни браншът е осигурил над 1 милион работни места в общността.
Само в България през 2016 г. близо 10 милиона евро са вложени от бранша в проучвания и иновации с цел разработване на по-ефективни уреди с високо ниво на екологичност, които да носят все повече икономии на домакинствата. В ЕС като цяло сумата е доста по-голяма, като са инвестирани 1,4 млрд. евро.
Последният доклад на APPLiA за материалните потоци сочи, че благодарение на повишаването на ефективността на съдомиялните машини потреблението на вода е намаляло с 83,5%, а потреблението на електроенергия - с над 60%, даде пример Габриела Чифличка. "Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се реализират над 80 милиарда литра икономии на вода, и около милиард и половина кВч (киловат часа) икономии на електроенергия годишно", добави тя.


 

Пожар край Околовръстното в София

автор:Дума

visibility 18

60% от пътната мрежа влиза в тол таксите

автор:Дума

visibility 15

Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън

автор:Дума

visibility 223

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 224

Подготвят среща на върха за Брекзит

автор:Дума

visibility 36

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 215

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 248

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 721

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 205

/ брой: 224