18 Ноември 2018неделя00:31 ч.

Разследване

Властта вкара в порочна схема и европарите за наука

Пълна измама е, че банята в "Овча купел" ще се ползва за изследване на минерални води

/ брой: 78

автор:Велиана Христова

visibility 475

Имаше много критики в медиите, когато се разбра, че банята в столичния квартал "Овча купел" става част от център за върхови научни постижения, който ще се финансира с европари от оперативната програма на МОН "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР). И така щяла да бъде възстановена. Едни негодуваха, че пак ще се наливат пари в бетон, а парите за наука "ще отидат за плочки"; други се смееха, че "наука ще се прави в банята"; хората от квартала пък протестираха, че сградата, която е паметник на културата, се руши, и искаха тя да си остане балнеолечебница. На няколко пъти зам.-кметът Тодор Чобанов публично успокоява, че банята ще стане център за изследване на лечебните свойства на минералните води, че там ще им се прави химичен анализ. Ще се установява какви болести те лекуват и така ще се даде нов живот на сградата, занемарена от години. Същото нещо обясни неотдавна ръководителят на проекта проф. Иван Илчев - че центърът за върхови постижения щял да е база за проучване на лечебните свойства на минералните води.
Е, да, ама не. Защото за пореден път става дума за едни държавни имоти, които общината или някой зад нея ще лапне. Не мислете, че това е журналистическо изхвърляне - в така шумно рекламирания проект за научен център... няма и дума за минерални води, камо ли за тяхното изследване. Лъжата в случая няма как да стане истина, но повторена сто пъти, цели да замаже очите на хората, за да не протестират и да не се борят за спирането на "проекта". Тя е заблудила дори Йордан Иванчев, досегашен директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, чиято собственост са въпросните имоти до момента. Та и той мисли, че в банята в "Овча купел" ще се изследват минерални води, и недоумява защо се прави това, при положение че болницата разполага с лаборатория за целта и че в нея от десетилетия се правят такива изследвания.

Далаверата е замислена поне преди две години

когато някому хрумва, че пари за реставриране на минералните бани в "Овча купел" и в "Горна баня" може да се вземат от... евросредствата за наука. Уж за да ползват сградите по предназначение - за лекуване и възстановяване на пациенти. А баните са оставени да се рушат от 2000 г. насам заради апетити на общината към атрактивните имоти, които тя се опитва да заграби от болницата. Едва през 2008 г. Върховният касационен съд се произнася в полза на болницата и отсъжда, че имотите са държавни и са нейни. Общината й връща обаче с 4 дка по-малко. Междувременно нейните шефове (от 2005 г. кмет е Бойко Борисов) са успели да дадат на концесия за бутилиране минералните води в "Горна баня", разпореждайки се с чуждия имот.
През март 2014 г. Министерският съвет приема Решение 133, че болницата за рехабилитация може да продаде на търг сграда в "Горна баня", която не ползва, а с парите да възстанови банята в "Овча купел". Продажбата не се осъществява, а на 24 ноември 2016 г. Столичният общински съвет, ни в клин, ни в ръкав, приема Решение 740, с което "дава съгласие" общината да придобие от държавата 6,3 дка и 2-етажна сграда с пристройка (архитектурно-строителен паметник на културата) и още 1,2 дка с 3-етажна сграда в "Горна баня", както и двуетажната баня в "Овча купел"

с 40 дка от парка около нея


Тези имоти общинските управници от ГЕРБ решават да дадат за управление на Регионалния исторически музей - София в качеството му на... партньор в ОПНОИР по проекти за център за върхови постижения и за център за компетентност "с цел реновиране на обектите". Бурно възразяват само съветниците от БСП, понеже в решението ясно е записано, че с парите за наука ще се "реновират" баните. А зам.-кметът Чобанов още тогава публично съобщава, че банята в "Горна баня" ще е център за компетентност по музеология, а тази в "Овча купел" - център за върхови постижения в изследването на минералните води. Абсурдното е, че по това време още няма дори срок за подаване на проектите в МОН, но шефовете в общината вече са взели решение и знаят какво ще спечелят...
В тези месеци министър в МОН е Меглена Кунева и главен секретар Красимир Вълчев, а смешката е, че тъкмо през ноември 2016 г. се разбра, че Еврокомисията спира ОПНОИР заради установени нарушения на екипа на МОН. Кандидатстването за въпросните научни центрове бе отложено до края на февруари 2017 г. Схемата на властта обаче действа и на 13 януари 2017 г. Министерският съвет на Бойко Борисов (3) приема решение, с което задължава здравния министър да намали капитала на болницата за физикална терапия и рехабилитация, изваждайки от капитала й споменатите вече имоти като ги прави частна държавна собственост. И веднага със същото решение ги прехвърля безвъзмездно на Столичната община, която чрез Регионалния исторически музей - София да кандидатства в ОПНОИР - отново "с цел реновиране на обектите". Черно на бяло написано. Никого не вълнува, че парите са всъщност за наука! В това решение обаче има и една т. 5 (б), която казва, че ако в течение на 5 години не се реализират замислените центрове по ОПНОИР, общината трябва да прехвърли имотите отново на държавата. Запомнете този текст, за него ще стане дума по-нататък.
Междувременно за директор на болницата с конкурс е назначен Йордан Иванчев. А той отказва да прехвърли имотите на общината, понеже болницата има задължения, а в такъв случай не може да се прехвърлят имоти. И така - допреди няколко дни, когато в болницата цъфва нов директор, без Иванчев да е уведомен дори, че здравният министър Кирил Ананиев го е освободил от поста. Какво тук значи някаква си личност, при положение че заграбването на имотите от общината е на финала! Зам.-кметът Чобанов на 1 април т.г. направо заявява: "През следващата седмица ще бъдат възстановени процедурите по прехвърляне на активите на двете бани на Столичната община, след като новото ръководство на болницата встъпи в длъжност." Сега ясно ли е защо е въртележката с нов директор?
Тук му е мястото за един гнусен въпрос - дори центровете да станат факт, дори сградите да се "реновират", какво ще правят хипотетичните учени в 7,5 дка площи в "Горна баня" и в други 40 дка парк около т.нар. баня в "Овча купел"? Може би ще размишляват, разхождайки се, върху научните си промисли, или ще предават опит от високата наука на бизнесмени в публично-частно партньорство? Глупости. Дори за кръгли наивници е ясно как прекрасно биха се вписали на тези терени едни хубави хотели, че и любимите на Фандъкова небостъргачи насред земетръсна София. Защо не и спа центрове на недостижими за народеца цени, върху народното богатство от минерални води?
В крайна сметка при класирането за центрове за върхови постижения Историческият музей-София успява да се вмести, но при центровете за компетентност - не. Така центърът по музеология за 13 млн. лв. в "Горна баня" пропада, остава обаче центърът за върхови постижения в "Овча купел" за 29 785 550 лв.  
А сега да погледнем одобрения проект за този център. Ръководи го Софийският университет, а като партньори участват още 3 вуза (ТУ-София, УАСГ, Националната спортна академия), 6 института на БАН (по геофизика, по етнология и фолклористика, за изследване на изкуствата, за литература, за балканистика и тракология, Кирило-метовдиевският научен център), Националната библиотека и Регионалният исторически музей-София. Забелязвате ли, че нито едно от тези звена не се занимава с изследване на минерални води? Защо ли? Отговорът е елементарен - защото

бъдещият център няма нищо общо с тези води

Агенцията към МОН, която управлява ОПНОИР, го е огласила в сайта си и в системата ИСУН. Одобреният проект е на консорциум "Наследство БГ" (споменатите СУ и 11 партньори) и е за "нови технологии в креативните и рекреативните индустрии". Не става ясно с какво точно ще се занимава, но е разписано къде ще се прилага резултатът: архитектура, архивно дело и библиотекарство, артистично занаятчийство, филми, ТВ, видеоигри, мултимедия, културно наследство, дизайн, фестивали, музика, издателска дейност, радио, компютърни образователни игри, екстремен туризъм и спорт, велосипеди, стени за катерене и пр. Без да омаловажавам труда на участниците, това едва ли е точно наука, а е и странно, че ще се представя културното ни наследство, а не участват археолозите, които са най-вещи в тази материя!
Центърът ще се разполага в три сгради - на ул "Гурко" 7, в банята в "Овча купел" и в бившия стол на СУ, наречен "Яйцето". За "реновирането" им са планирани 6 105 065 лв. Какво ще се разположи в банята в "Овча купел"? И това е разписано: лаборатория за дигитализация на аудио-визуално наследство, лаборатория за "рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм", визуална зала, конферентни зали, център за продължаващо образование "Наследство БГ", компютърна зала, работни места за млади изследователи. Толкоз. Няма как да се говори за дейности с водите, които липсват в проекта, а Еврокомисията следи стриктно всяка стъпк в изпълнението му. Никакви бани, никакви минерални води, никакви балнеоложки изследвания и лечения. Абсолютна подмяна на досегашното предназначение на банята и на използването на уникалната минерална вода, лекуваща десетки болести. Нищо, че има Стратегия за използване на хидротермалните ресурси на София и според нея банята в "Овча купел" трябва да бъде възстановена като рехабилитационен воден център. Тя впрочем е строена с дарения от царя и от хората още през 1933 г.! Точка и на всички надежди на болницата да възстанови лечебния си център в тази сграда.     
И последно. Тодор Чобанов сега вече разправя, че банята в "Овча купел" е уредена, а тази в "Горна баня" общината щяла да възстанови със собствени средства. Ха сега си спомнете онзи текст, цитиран по-горе, от решението на Министерския съвет от 13 януари 2017 г. - ако до 5 години център по ОПНОИР няма, общината връща имота на държавата! Ерго, понеже никакъв център по ОПНОИР няма да има в "Горна баня", общината следва немедленно да върне на болницата имотите й там. Ако не го направи, просто ще продължи сагата с далаверите на властта, извършвани в полза не на обществения интерес, а на корпоративните щения.
Ето така е провалена надеждата на хората да ползват балнеолечебница на достъпни цени. Така е опорочена и европрограмата за наука, от която мизерстващите ни изследователи чакаха пари за изследвания. Просто схема. Достойна прокуратурата да й хвърли едно око. Сега разбирате ли защо България е на дъното на Евросъюза по индекс на развитие?
 

 

 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223