26 Март 2019вторник19:18 ч.

Важно е това, което е

/ брой: 77

автор:Георги Георгиев

visibility 1858

"Нали разбирате, че това, което не е, това не е същото. В това всичко, което се случва, тези работи са, които са важни и не са това, което се твърди..." Тази безсмислица е изречена от Цветан Цветанов през март 2014 г., май пред bTV. Не е толкова важно къде и кога го е казал, защото персонажът говори такива неща, откакто е станал публична фигура и има поднесен под носа микрофон. Но е важно да си припомняме, за да се види, че има "обосновани предположения" за думите на президента Румен Радев, че "явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете." Както виждаме, Цветанов не само трудно разбира какво чете, ами и ние трудно му разбираме какво говори.
Репликата на Радев не е нито обида към Цветанов, че е "функционално неграмотен", както я разчетоха в "Дневник", нито е "махленски дебати", както се опита да ги омаловажи вторият полюс в ГЕРБ. Радев просто произнася неща, които всички знаят отдавна, но ги е страх да произнесат.
Например, че българската политика се намира във властта на човек, който не може да артикулира свои сложни мисли, но в захлас повтаря чужди такива, без дори да има понятие какво говори.
Човек, който вярва, че колкото по-усърдно слугува на чужда сила, толкова по-голяма е неговата значимост както в очите на онези, които са му подарили ръкавели "Сикрет сървиз", така и в очите на онези българи, които вярват, че евтините сувенири значат нещо. Нищо не значат, освен че имаме нужда от по-добро образование, както каза президентът.
Цветан Цветанов може да вирее като политик и още повече като фактор в политиката само в едно сломено общество. Може би има надежда в това, че хиляди интелигентни хора го освиркват бурно, възмутени от претенцията му за значимост, но това не е достатъчно. Нужно е всекидневно, непрекъснато разобличаване на цветановщината независимо от мълчанието на повечето медии. В крайна сметка просто четете повече книги, за да не бъдете като него и подобните му, защото иначе някой ден ще оплаквате "това, което имахме като държава". А господинът ще се подсмихва някъде отстрани и на въпроса за отговорността му ще казва: "Трябва да ви кажа, че в тази посока тези неща, които се казват, съвсем не са като тези, които съм казал."

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58