18 Декември 2018вторник20:09 ч.

ФИДЕ отнема рейтинга на българските шахматисти

И министърът на културата ще се раздели с ЕЛО точките си, алармират от ШФБ

/ брой: 73

автор:Владимир Николов

visibility 579

Всички български шахматисти са заплашени да останат без рейтинг (ЕЛО) в ранглистата на ФИДЕ. Световната централа е взела решение за наказателната мярка на заседание на Президентския борд в Минск на 8 и 9 април. Поставен е ултимативен срок действащата Българска федерация по шахмат 1928 да разреши до края на месеца проблемите с ръководството на българския шах.
"Считано от 1 май, всички български играчи ще имат рейтинг нула. Това означава, че те ще трябва да започнат своята кариера отначало. Единственото сигурно спасение за шахматистите e да отидат във федерация на друга държава", обяви гросмайстор Кирил Георгиев, вицепрезидент на сдружение "Шахматна федерация България".
С решението от 8 април от ФИДЕ искат да получат информация относно плащанията от банковата сметка на нашата централа към фиктивна сметка на Европейския шахматен съюз (ЕШС), регистрирана в Делауер, САЩ, за периода 2011-2014 г. Тогава президент на ЕШС и на БФШ е Силвио Данаилов, който организирал турнири, които не влизат в календара на европейската централа, но получавал пари и от бюджета на ММС и ги пращал по тайнствените сметки в САЩ. От ФИДЕ недоумяват защо прокуратурата у нас 4 години не е предприела никакви действия по отношение на 1 милион евро, откраднати от българското правителство. В Световната централа са категорични, че докато не бъдат уредени тези въпроси, няма да бъдат предприети никакви действия за признаването на която и да било шахматна федерация в България.
На 6 април 2016 г. новият президент на ЕШС ГМ Зураб Азмайпарашвили (Груз) изпратил чрез куриер писмо до министър Кралев, а после и до президента на България тогава Росен Плевнелиев с молба БФ Шахмат да изпрати документи по финансовите отношения между двете централи. Официалните органи не изпращат отговор, а министър Кралев "не вижда" финансови нарушения в дейността на Данаилов.
Затова през септември 2016 г. Асамблеята на ЕШС изключва България от ЕШС. Данаилов обжалва санкцията пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, който обаче потвърждава правотата на ЕШС и разкрива механизма, с който българинът е присвоил държавни пари. Едва тогава министър Кралев нарежда проверка и обявява, че са открити нарушения за над 2 млн. лева. Той отнема лиценза на БФ Шахмат на 10 август 2017 г. заради наличие на изискуеми задължения от 2 100 000 лв.
А месец по-късно, на 9 септември, присъства на Учредителното събрание на БФ Шахмат 1928 във Велико Търново и налага за президент да бъде избран варненецът Руслан Тошев, депутат от ГЕРБ и негов състудент и приятел. Затова на 13 октомври 2017 г. на 88-ия конгрес на ФИДЕ в Анталия България е изключена временно от световната организация и българските шахматисти могат да участват в състезания само под флага на ФИДЕ. 
Ако новата санкция влезе в ход, и министър от сегашното правителство остава с нулев рейтинг, обяви председателят на Шахматна федерация в България Методи Стойнев и уточни, че културният министър Боил Банов с ЕЛО над 2200 е действащ шахматист от ШК Ивис+ и бивш състезател на Славия.
След жалба от страна на ШФБ през март Върховният административен съд (ВАС) е наредил на ММС да започне наново разглеждането на заявленията за избирането на федерация, която да ръководи шахмата в страната.
От сдружението обвиниха Кралев за "неетична и неморална намеса" в подкрепа на БФШ 1928. Според Методи Стойнев министърът на спорта ще направи всичко, за да откаже отново издаването на лиценз в тяхна полза след приемането на Наредба №6 от 2018 г. за реда за лицензиране на спортните организации в България. Тази наредба ще действа само до окончателното приемане на новия Закон за спорта, но вече била получила недвусмисленото име "Наредба Тошев".
От ШФБ смятат, че са нарушени два закона, защото министърът няма право да присъства на събрание на организация с идеална цел. А при фалит на такава организация предишните ръководители нямат право да са в управлението в рамките на 5 години. Шестима настоящи членове на БФШ 1928 обаче са били в управата и на старата, каза Стойнев. Той определи възможните последици за българския шах след 1 май като трагични. "Ще има нулева година за федерацията, която ще загуби много пари. Спечелените квоти на състезателите ще бъдат загубени, а също така няма да имаме право да домакинстваме на рейтингови надпревари", поясни Стойнев.

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246