16 Януари 2019сряда17:37 ч.

България в една снимка

/ брой: 72

visibility 614

Георги Марков, Силистра

Вървейки по ул. "Капитан Мамарчев" тази вечер в Силистра, пред блок 16Б, се натъкнах на гледка, която събуди доста емоции в мен.
До контейнера за боклук бяха изхвърлени 6 от 9 тома от поредицата "История на България", издадена през далечната 1987 г. от Българската академия на науките. Доколкото знам, това е научно издание, което обхваща историята на България и българските земи от древността до наши дни, а създаването й е свързано с честването на 1300-та годишнина на България.
Ако трябва да съм честен, подминах, направих 10 крачки и си казах, че това не може да бъде реално. Върнах се. Кому, по дяволите, може да му мине през акъла да изхвърли тези книги? Изобщо каквито и да е книги?!... СРАМ! УЖАС!
Веднага се сетих за учителката ми по история Маргарита Александрова, която ми преподаваше в гимназията. Макар и да не ми пишеше високи оценки, още я помня. Оказа се, че й имам телефона, звъннах и се разбрахме утре да занеса книгите в ПМГ "Св. Климент Охридски" и те да станат част от библиотеката на училището.
Направих справка в интернет и останах изненадан, че поредицата се продава в различни сайтове на стойност от 500 до 1000 лв.

ДО СТАРИЯ СОБСТВЕНИК:
Уважаеми господин/госпожо,
Сигурен съм, че този пост ще достигне до вас и искам да знаете, че действието ви е срам, както за вас, така и за всички нас като народ. Работата ми е свързана с издаване на вестник и въпреки че не съм журналист, знам, че който каквото и да говори - написаното остава! Тези книги са всичко друго, но не и боклук.
За да не ставам банален, ще завърша с една актуална мисъл на Джордж Сантаяна: "Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори!"

Фейсбук

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10