16 Януари 2019сряда17:32 ч.

Лавров: Скрипал са отровени с натовско оръжие

Веществото се използва в армиите на САЩ и Великобритания

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 615

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че на база експертиза на образците, събрани от мястото на произшествието в Солсбъри с баща и дъщеря Скрипал, изследователски център в швейцарския град Шпиц е стигнал до извода, че за тяхното отравяне е използвано веществото BZ, което е било на въоръжение във Великобритания и САЩ.
По думите му Русия е успяла да се сдобие с конфиденциална информация от швейцарския център за радиологически и химико-бактериологически анализ. "На 27 март специалистите от този център са завършили изследванията на образците, които са им били изпратени от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), и които са били събрани по линия на ОЗХО от мястото на произшествието в Солсбъри", каза Лавров.
"При проведената експертиза в пробите са открити следи от токсичното вещество BZ и неговите прекурсори, представляващо химическо оръжие от втора категория съгласно Конвенцията за забрана на химическите оръжия. BZ представлява нервно-паралитично вещество, временно изваждащо жертвата извън строя. Психотоксичният ефект се достига до 30-60 минути след приемане и продължава до 4 денонощия. Настоящата разновидност е била на въоръжение в армията на САЩ, Великобритания и други страни от НАТО. В СССР и Русия не се е осъществявало разработване на подобни химически съединения", цитира Лавров доклада на швейцарските специалисти. Той допълни също така, че по някаква причина ОЗХО е решила да не включва в доклада си тази информация.
"Само ОЗХО може да коментира това изявление. Но ние можем да повторим това, което заявихме преди 10 дни: у нас няма съмнение, че центърът "Портън Даун" е идентифицирал веществото", отговориха от швейцарската лаборатория в свое изявление в туитър. В него се казва още, че  и британският център "Портън Даун", и швейцарският център в Шпиц са акредитирани към ОЗХО. "Стандартите при проверки са толкова строги, че на изводите може да се вярва", посочват швейцарците.
Преди това Лавров коментира и изявленията на британския външен министър Борис Джонсън, който заяви, че докладът на ОЗХО напълно е потвърдил изводите на Лондон. Лавров обвини британския си колега в изкривяване на констатациите от разследването на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО)."Политици като Борис Джонсън отново се опитват да изкривят истината и да обявят, че изявлението на ОЗХО подкрепя изводите на Великобритания без изключение", каза Сергей Лавров.

 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10