12 Декември 2018сряда04:02 ч.

Другият Горан Брегович

/ брой: 72

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 707

"Преди минути разбрах за нещастието, което днес сполетя толкова български семейства... Съчувствам на всички пострадали в катастрофата и на близките на загиналите. Макар и в този тъжен и тежък момент, аз и всички музиканти сме тук пред вас. Посвещавам тази вечер на жертвите от трагичния инцидент." С тези думи Горан Брегович се обърна към публиката, изпълнила "Арена Армеец" за концерта му на 13 април с "Три писма от Сараево". Организаторите от "Моко сълюшън" събраха на една сцена Оркестъра за сватби и погребения, Софийската филхармония, мъжки хоров състав, трима цигулари и народните певици Людмила и Даниела Радкови, които представиха мащабната творба на Брегович от 11 композиции.
По традиция, музикантите от Оркестъра за сватби и погребения влязоха в залата откъм публиката. Минавайки покрай редовете, те сякаш водеха музикален диалог с оркестрантите от Софийската филхармония, изпълнили сцената. В петъчната вечер българските зрители имаха възможността да видят и чуят един друг, различен Горан Брегович, създал красива и внушителна музика със завладяващо звучене, емоционален подтекст и силни послания. "С новия си проект оставих сърцето си в цигулката, признава балканският гений. Първият инструмент, на който свири още когато е дете, е цигулка. И макар през годините на своята изпълнителска кариера той да се изявява предимно на китара, от този проект става ясно, че в сърцето си Брегович остава верен на цигулката. На нея е посветил и красивия си мащабен проект за класическа, клезмер и ориенталска цигулка и симфоничен оркестър. А посланието, което отправя с него, е, че в ХХт век хората трябва да се научат да живеят с различията, не защото го искат, а защото е неизбежно. "Сараево, където съм роден, е не просто град, а метафора за съвременния свят, в който един ден можем да бъдем добри съседи, а на следващия - да се държим като врагове, защото изповядваме различна религия", споделя Брегович. По неговите думи музиката е език, а ако говорим добре един език, изведнъж се появяват нови изречения, създава се нова история. Такъв е случаят с "Три писма от Сараево", който обединява три свята в едно, музикалните традиции на християни, евреи и мюсюлмани. И преминава от история до чувства, от емоции до радост, от тъга до танц.
Онези зрители, които бяха дошли на концерта заради традиционния репертоар на Оркестъра за сватби и погребения, в последната му част получиха своето - "In the Death Car" от филма на Емир Кустурица "Аризонска мечта", "Бела, чао", "Калашников", "Опа дзупа (Балкан)". Наред с вълнението от споделеното музикално преживяване и една глобална съвременна тема за размисъл, всеки зрител си тръгна с диск на Горан Брегович "Три писма от Сараево", получен срещу билет при влизане в залата.


Снимка "Моко сълюшън"
 
 

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241