18 Ноември 2018неделя11:01 ч.

От редактора

Космическа неизвестност

/ брой: 71

автор:Боян Бойчев

visibility 439

Някак мимоходом ми мина 12 април. Само не се питайте какво е станало на тази дата? Защото се оказва, има хора с претенции за интелигентност, които не знаят. Нищо чудно тогава съвсем скоро в едно популярно комерсиално телевизионно шоу този въпрос да е от най-сложните, за който печелиш най-много пари.
Но да се върнем на 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката. Това е денят, в който руският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, полетял в Космоса.
Все повече деца обаче не знаят тези факти. Най-малкото защото през последните вече 30-ина години всичко руско се омаловажаваше за сметка на успехите на американците. Разгледайте иначе хубаво илюстрованите детски енциклопедии, превод от английски, в които руските успехи в овладяването на Космоса само са споменати от кумова срама, защото без тях не може - първият спътник, първият космонавт, първата жена космонавт... За всичко останало - мълчание. Позорен факт е, че столично училище, носещо името на Гагарин, бе преименувано след "промените". Името на първия космонавт бе подменено и на много други места у нас. Но кой е този човек, все повече деца си задават такъв въпрос и започват да се ровят в модерните си телефони...
Дали знаят, че и България имаше своите успехи в усвояването на космическото пространство? Че има трима космонавти - Георги Иванов, Александър Александров и Красимир Стоянов, първите двама от които летели в Космоса. Че в България е имало разработена космическа програма, създавала се е космическа апаратура, произвеждала се е космическа храна. От всичко това днес има само малка група в институт, която се занимава с производство на апаратура за радиодозиметрия (измерване на радиацията) - част от всеки космически полет.
Все повече не знаят. Днес може би на пръстите на ръцете се броят българчетата, които мечтаят да станат космонавти. За предпочитане е мутра, охранител или нещо свързано със собствен бизнес, разбирай алъш-вериш със стоки от Турция и Китай, в крайна сметка яко татуиран футболист... А си спомням, това преди бе мечта на всяко второ дете...
Ама кой днес иска да лети в Космоса, сред светлините на звездите? Всеки е здраво стъпил на земята, в калта, мечтае да трупа пачки и да се вихри сред светлините на прожекторите в чалготеките.
С възгласа "Потеглихме!" преди 57 години Юрий Гагарин отправи човечеството към неизследваните космически пространства.
А днес ние, българите, накъде?!

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223