25 Март 2019понеделник04:41 ч.

От редактора

Космическа неизвестност

/ брой: 71

автор:Боян Бойчев

visibility 757

Някак мимоходом ми мина 12 април. Само не се питайте какво е станало на тази дата? Защото се оказва, има хора с претенции за интелигентност, които не знаят. Нищо чудно тогава съвсем скоро в едно популярно комерсиално телевизионно шоу този въпрос да е от най-сложните, за който печелиш най-много пари.
Но да се върнем на 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката. Това е денят, в който руският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, полетял в Космоса.
Все повече деца обаче не знаят тези факти. Най-малкото защото през последните вече 30-ина години всичко руско се омаловажаваше за сметка на успехите на американците. Разгледайте иначе хубаво илюстрованите детски енциклопедии, превод от английски, в които руските успехи в овладяването на Космоса само са споменати от кумова срама, защото без тях не може - първият спътник, първият космонавт, първата жена космонавт... За всичко останало - мълчание. Позорен факт е, че столично училище, носещо името на Гагарин, бе преименувано след "промените". Името на първия космонавт бе подменено и на много други места у нас. Но кой е този човек, все повече деца си задават такъв въпрос и започват да се ровят в модерните си телефони...
Дали знаят, че и България имаше своите успехи в усвояването на космическото пространство? Че има трима космонавти - Георги Иванов, Александър Александров и Красимир Стоянов, първите двама от които летели в Космоса. Че в България е имало разработена космическа програма, създавала се е космическа апаратура, произвеждала се е космическа храна. От всичко това днес има само малка група в институт, която се занимава с производство на апаратура за радиодозиметрия (измерване на радиацията) - част от всеки космически полет.
Все повече не знаят. Днес може би на пръстите на ръцете се броят българчетата, които мечтаят да станат космонавти. За предпочитане е мутра, охранител или нещо свързано със собствен бизнес, разбирай алъш-вериш със стоки от Турция и Китай, в крайна сметка яко татуиран футболист... А си спомням, това преди бе мечта на всяко второ дете...
Ама кой днес иска да лети в Космоса, сред светлините на звездите? Всеки е здраво стъпил на земята, в калта, мечтае да трупа пачки и да се вихри сред светлините на прожекторите в чалготеките.
С възгласа "Потеглихме!" преди 57 години Юрий Гагарин отправи човечеството към неизследваните космически пространства.
А днес ние, българите, накъде?!

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57