19 Ноември 2018понеделник03:57 ч.

Днес е Желяз, утре си ти!

/ брой: 70

автор:Ина Михайлова

visibility 2198

Без вина виновен. В такова положение се оказва Желяз Андреев от Добрич. Обвинен от американската страна за нарушение на ембаргото над Сирия, каквото нито Съветът за сигурност на ООН, нито Европа, нито България са налагали (стр. 4). Сега по силата на споразумение за екстрадиция като едното нищо Желяз от Добрич може да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден по американските закони. И да лежи 25 години в американски затвор. Не, не заради това, което братята отвъд океана казват, че е извършил, а... заради войната в Сирия. И заради марионетното амплоа на родните власти.
И българската прокуратура, и българското правителство са длъжни да защитават всеки български гражданин, а не да се гънат под натиска на чужда държава. Независимо коя е тя. Това е основната презумпция, с която и съдът, и прокуратурата, и Министерството на правосъдието, и МВР трябва да подхождат към този случай.
А той не е единствен у нас в последните години. Стремежът на САЩ да държат под контрол всичко и всеки, да опандизват в името на своите интереси намериха израз в подписаното преди десет години споразумение за екстрадиция и правна помощ по наказателни дела. Уникално споразумение, впрочем.
България няма задължение да предава свои граждани за съд в други държави, но към САЩ имаме такъв ангажимент. Към САЩ и частните им затвори, за които арестуването и опандизването на хора е пари. Сериозен бизнес!
И срещу този бизнес кой стои, за да защити всеки от нас? Ако се разчуе, обществото организира протести и подписки. И екстрадицията се разминава. И докога ще се спасяваме "на парче"? Докато не започнат тайно и полека отвъд и тук вътре да се договарят? Че утре всеки екскурзиант до Сирия от недалечното минало може да се окаже нарушител на американските закони?
Каква е нашата полза от този договор за екстрадиция и правна помощ по наказателни дела със САЩ? Колко американци поискахме да бъдат екстрадирани, защото например са въоръжили "Ислямска държава" с българско оръжие? По българските закони има престъпление. Е, и?
Процедурата срещу Желяз започна. Едва сега, при положение, че нито се е крил, нито е бягал. А тя е дълга, предупреди Цецка Цачева. И допълни, че нейното министерство нищо не може да направи. Властите угодно мълчат, а прокуратурата търси начин как да коленичи още, нагаждайки американските обвинения към българските закони. Щото моментът е крайно подходящ и важен, нали? В Сирия е горещо и всяко знаменце на щика на световния жандарм е принос към атлантическата солидарност.
А нашата солидарност? И Желяз, и семейството, и близките му разчитат на нея. На протестите и петициите. Само те им останаха. Вече няма дори надежда, че има държава.
Днес е Желяз, утре си ти!

 

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224