19 Декември 2018сряда00:22 ч.

Обречени на смърт

/ брой: 69

автор:Ева Костова

visibility 611

Отмина безвъзвратно времето на народната мъдрост: по-добре здрав, макар и беден. Днес у нас бедните нямат право на живот, ще оцеляват само паралиите. Звучи ужасяващо, но не и за тези, които продават живота ни за жълти стотинки. С обещания, със стратегии за здраве, високопарни твърдения, скрепени в същото време с човеконенавистни разчети и отчети в графа приходи единствено. Калкулации и сметки, които напомнят игра с руска рулетка за пациентите. Докато те чакат и надали ще дочакат своето избавление в сценарии на ужасите. Какъвто са ни подготвили с нов списък от здравната каса и Министерството на здравеопазването (стр.5). Става дума за скъпоструващи консумативи при високотехнологични процедури, за които ще доплащаме от джоба си космически суми. Защото касата реже яко от парите, които би трябвало да плати за тях. Един пример - т. нар. изкуствени сърца струват 163 000 лева, касата сваля с 20 на сто стойността им, за доплащане от пациента остават 30 000 лева. А ако няма парите, да мре ли? Съвсем сигурно, казва не друг, а водещият кардиолог проф. Генчо Начев. Човек, който е вътре в кухнята на сърдечносъдовите болести, от които страда най-вече българинът и по които сме на първо място по смъртност в света - 65 на сто.
Само преди дни от Световната здравна организация алармираха, че у нас пациентите доплащат твърде големи суми за лечението си - 44,2 на сто, най-много не само в Европа, но и в света. Само че пациентът така и не знае за какво плаща. Оттам препоръчаха този процент да бъде намален на 15 на сто. С предлаганите "реформи" не само че няма да бъде намален, но и ще се увеличи. Благодарение на уговаряния цяла година Национален рамков договор, с който уж всичко щеше да е по мед и масло. За да се види накрая, че, примерно, за поставянето на една сърдечна клапа хората трябва да започнат да доплащат по 10 000 лева, става ясно още от интервюто на проф. Начев, защото е намалена процедурата от 50 000 на 40 000 лева. Икономии от здраве гони и методиката, изготвена от МЗ в областта на бъбречно заместителната терапия, където цените също са намалени дори за животоспасяващи процедури, без които няма живот.
И парадоксът е, че това, което планира МЗ, влиза в сила от 1 януари т. г. Когато болниците вече са направили разходите си постарому. Кой ще им ги признае, дали ще ги признае, и те не знаят. Най-вероятно ще отидат в наказателната графа "извънлимитни разходи". Като прибавка към дълговете им, защото са изпълнили дълга си към пациентите, така както са се клели. Дали обаче и занапред ще продължат да го правят по Хипократовски? Защото и любовта към ближния днес се калкулира в главите на хора, които не знаят друго освен цифрите, особено като измерител на изгодата от тяхното временно пребиваване във властта с много, много фатални последици за народа, към който съвсем не изпитват боголюбиви чувства. Напротив - правят неща, близки до геноцид. Иначе твърдо са за световен мир.     
 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246