11 Декември 2018вторник12:17 ч.

Днес решават да екстрадират ли Желяз Андреев в САЩ

Българин, работил в американска компания в София, e обвинен в нарушаване на ембаргото за Сирия

/ брой: 69

автор:Ростислава Иванова

visibility 189

25 години затвор и 1,25 млн. долара глоба заплашват 29-годишния българин Желяз Андреев, ако България позволи да бъде екстрадиран и съден в САЩ за нарушаване на американското ембарго спрямо Сирия. Днес се очаква съдът в Добрич да разгледа искането на Върховната касационна прокуратура за задържането му за 60 дни в ареста, докато се вземе окончателно решение по искането за екстрадиране.
Желяз никога не е бил в САЩ, живее и работи в София. На 7 април неочаквано е арестуван в родния си град Добрич, където отива да прекара Великден с приятелката си Милена. В районното го привикват по формален повод - да даде показания като свидетел на ПТП. Там обаче внезапно го задържат с прокурорска мярка за 72 часа по искане на САЩ. Все още не е насрочена датата за делото срещу Желяз Андреев, заяви адвокатът му Боян Лимберов, който едва вчера бе допуснат да се срещне с клиента си. Той е подал жалба в Административния съд в Добрич за това, че не е допуснат през почивните дни до клиента си.
Близките и приятелите твърдят, че Андреев в невинен. Затова и организират през фейсбук протест в негова защита - ще излязат пред съда в Добрич и съдебната палата в София. Пред ДУМА негови приятели разказаха, че от май 2013 г. до април 2016 г. Желяз е работил в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Продавал авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, включително и на сирийската Syrian Air, без да подозира, че нарушава ембарго. По това време в кол центъра на компанията работи и приятелката му Милена. Всички негови колеги са назначени на трудов договор по българското трудово законодателство с компания, регистрирана в България с централен офис в САЩ. Желяз никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и не е действал със съзнанието, че нарушава български или американски закон, обясни Милена. Към момента на извършените продажби (септември 2013 г. - февруари 2014 г.) не съществува ембарго на ЕС и България със Сирия, подчерта тя.
Желяз заема позицията "Продавач интернет търговия" - най-ниското ниво в йерархията на отдела. Задълженията му са да се свързва с клиенти по имейл и телефон с цел да презентира и продава продуктите и услугите на компанията. Компанията предоставя на служителите си портфолиа от клиенти и техните контакти. Служителите имат норматив за брой обаждания и продажби за деня. Компанията не запознава служителите си със спецификите на тези клиенти или съществуващите регулации на САЩ с държавите, в които са базирани съответните фирми. Сирийските авиолинии са една от компаниите в портфолиото на Желяз. За няколко месеца той осъществява с тях няколко сделки.
Задълженията на служителите не включват оформяне или достъп до митнически документи и фактури, подготовка на пратката за транспортиране или проверка на съществуващите регулации. Не е провеждан инструктаж за ембарго и при постъпването им на работа никога не са давани инструкции служителите да не работят с клиенти от определени държави. Нито един служител не е знаел, че трябва да е наясно кои стоки са с двойна употреба и кои държави са под ембарго със САЩ, обяснява Милена.
Желяз напуска AW Tronics през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е в списък с обвиняеми за незаконна търговия със Сирия, шефовете на въпросната компания пък са осъдени и са в американски затвор. Андреев постъпва на работа в "Луфтханза техник" в София, но на 16 март 2018 г. го уволняват заради присъствието му в Черния списък на САЩ.


Румяна Арнаудова: Издирван с червена бюлетина на Интерпол


Желяз Андреев е издирван с червена бюлетина на Интерпол, заяви вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "Установено е от доказателствата, които колегите от Щатите са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и българският гражданин, когото сме задържали. Сделки с части за самолети със сирийски субекти, за които обаче има влязъл в сила закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура. Други български граждани, участници в тази схема, в това разследване няма", заяви тя.

 

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240