20 Април 2019събота16:20 ч.

Най-сигурният вложител

/ брой: 69

автор:Евгени Гаврилов

visibility 497

През 2017 г. българите, които работят в чужбина, са пратили на роднините си у нас над 1,15 млрд. евро. Това е с 284 млн. евро повече спрямо 2016 г., когато преводите възлизат на 869 млн. евро. И това са само парите, изпратени официално, по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. Така че със сигурност тези 1,15 млрд. евро са повече.
За 2017 г. парите, изпратени от сънародниците ни в чужбина, са повече от чуждите инвестиции в страната, които възлизат на близо 902 млн. евро. Всъщност тази тенденция не е нова, тя съществува от по-стари периоди. Чуждите вложения се насочват предимно към преработващата промишленост, докато преводите от емигрантите отиват директно в потреблението - за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на кредити. Част от средствата се използват и за започване на малък или семеен бизнес.
Приливът на капитали в страната от началото на годината се дължи предимно на вложения под формата на дългови инструменти - тяхната стойност надхвърля 480 млн. евро. Това означава, че голяма част от инвеститорите през 2017 г. са вече утвърдени в страната компании, които разширяват дейността си. Освен това инвестициите в дългови инструменти са показател за краткосрочни интереси.
И какво се оказва в крайна сметка. За близо 30 години националната ни икономика беше срината. Два милиона българи заминаха по света да търсят препитание и така постепенно се превърнаха в най-големия инвеститор в родината си. В същото време, едва ли не с хляб и сол, чакаме на Калотина да се появят чуждестранни компании, готови да си вложат парите у нас, а те все не идват. Особено през последните години. 

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 661

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 277

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 417

Сенатор Уорън поиска импийчмънт на Тръмп

автор:Дума

visibility 2

Митинг в Белград в подкрепа на Вучич

автор:Дума

visibility 65

Експлозия избухна в центъра на Кабул

автор:Дума

visibility 58

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1169

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 745

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ