19 Април 2019петък06:16 ч.

БСП пита Порожанов има ли пари за борба с градушките

/ брой: 68

автор:Мая Йовановска

visibility 621

Преди началото на сезона за борба с градушките депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие проф. Светла Бъчварова пита земеделския министър Румен Порожанов осигурени ли са средства за дейността. Въпросът на депутата е депозиран в Народното събрание, като отговор от Порожанов се чака до 20 април. Проблемите с недостига на средства в Изпълнителна агенция "Борба с градушките" са пословични. Работещите неведнъж са протестирали заради липсата на средства за противоградови ракети, лошите условия на труд и ниските си възнаграждения.
"Предстои откриването на "сезона" за борба с градушките. Ежегодно в ИА "Борба с градушките" се генерира напрежение във връзка със заплащането на труда и числеността на персонала, необходим за осъществяване на дейността", заявява в питането си проф. Бъчварова. Тя пита земеделския министър дали за 2018 г. е предвиден финансовият ресурс, осигуряващ дейността на агенцията, а също дали са осигурени необходимите средства за повишаване на заплатите на служителите съгласно подписаното през 2017 г. споразумение със синдикатите.
През миналия месец МС прие стратегия за развитие на градозащитата в страната. Тя предвижда от 25 на сто защитата да се разшири до 90 на сто от земеделските земи. Освен чрез ракетен способ тя да става и чрез самолети. За целта се предвижда да се изградят над 60 нови ракетни площадки. В стратегията обаче няма заложени нито срокове, нито какво финансиране е необходимо. Според разчети на МЗХГ, които все още се обсъждат, всички земеделски стопани, които са получавали подпомагане по схемата за единно плащане на площ през предходната стопанска година, ще трябва да плащат задължителна вноска от 50 ст. на декар за борба с градушките и другите природни бедствия. Парите ще се събират в общ фонд, където вноски ще правят също държавният бюджет и някои застрахователни дружества. Целта е годишно да се събират 30-31 млн. лв. ресурс за защита на земеделието от природните стихии. Застрахователите обаче възразиха преди няколко дни срещу тази идея.


Проф. Светла Бъчварова

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ