15 Декември 2018събота21:42 ч.

БСП пита Порожанов има ли пари за борба с градушките

/ брой: 68

автор:Мая Йовановска

visibility 408

Преди началото на сезона за борба с градушките депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие проф. Светла Бъчварова пита земеделския министър Румен Порожанов осигурени ли са средства за дейността. Въпросът на депутата е депозиран в Народното събрание, като отговор от Порожанов се чака до 20 април. Проблемите с недостига на средства в Изпълнителна агенция "Борба с градушките" са пословични. Работещите неведнъж са протестирали заради липсата на средства за противоградови ракети, лошите условия на труд и ниските си възнаграждения.
"Предстои откриването на "сезона" за борба с градушките. Ежегодно в ИА "Борба с градушките" се генерира напрежение във връзка със заплащането на труда и числеността на персонала, необходим за осъществяване на дейността", заявява в питането си проф. Бъчварова. Тя пита земеделския министър дали за 2018 г. е предвиден финансовият ресурс, осигуряващ дейността на агенцията, а също дали са осигурени необходимите средства за повишаване на заплатите на служителите съгласно подписаното през 2017 г. споразумение със синдикатите.
През миналия месец МС прие стратегия за развитие на градозащитата в страната. Тя предвижда от 25 на сто защитата да се разшири до 90 на сто от земеделските земи. Освен чрез ракетен способ тя да става и чрез самолети. За целта се предвижда да се изградят над 60 нови ракетни площадки. В стратегията обаче няма заложени нито срокове, нито какво финансиране е необходимо. Според разчети на МЗХГ, които все още се обсъждат, всички земеделски стопани, които са получавали подпомагане по схемата за единно плащане на площ през предходната стопанска година, ще трябва да плащат задължителна вноска от 50 ст. на декар за борба с градушките и другите природни бедствия. Парите ще се събират в общ фонд, където вноски ще правят също държавният бюджет и някои застрахователни дружества. Целта е годишно да се събират 30-31 млн. лв. ресурс за защита на земеделието от природните стихии. Застрахователите обаче възразиха преди няколко дни срещу тази идея.


Проф. Светла Бъчварова

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243