26 Март 2019вторник19:20 ч.

Държавата ще доплаща за електронен вариант на учебници до 7 клас

/ брой: 66

автор:Ростислава Иванова

visibility 635

Кабинетът ще отпусне допълнителни средства за електронно четими учебници, за да се намали тежестта на ученическите раници. Засега те ще са само от I до VII клас. Съдържанието им ще е идентично с одобрения печатен учебник, съобщи вчера просветният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че засега се въвежда "книжен учебник в електронен вариант", а не електронен учебник, за който се изисквало допълнително съдържание, материали и филмчета към уроците.
Министърът не каза каква сума ще доплаща държавата на издателствата. По думите му става въпрос за "минимални" суми - 2,6% спрямо цената на книжния учебник. От пресслужбата на МС уточниха, че ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за 1 учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II-VII клас, за 3 години. Доплащането се налагало заради авторските права и администрирането на платформите, за да не се копират и разпечатват помагалата.
До месец учениците ще имат електронен достъп, а за някои издателства това ще стане и до 10 дни. Достъпът ще бъде осигурен на сайта на МОН. Над 95% от учебниците ще бъдат в електронен вариант до края на учебната година, а за следващата процентът ще е 100, убеден е Вълчев. По негова информация значителна част от класните стаи имали възможност за обучение с проектори или мултимедийна електронна дъска, което осигурявало възможност за ползване и на електронни учебници, и на допълнителни образователни ресурси. По-нататък ще се обмисли и възможността за предоставяне на поне един лиценз на класна стая за използване и на истинските електронни учебници, когато и те бъдат въведени, добави Вълчев.

 

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58