21 Ноември 2018сряда00:47 ч.

Държавата ще доплаща за електронен вариант на учебници до 7 клас

/ брой: 66

автор:Ростислава Иванова

visibility 483

Кабинетът ще отпусне допълнителни средства за електронно четими учебници, за да се намали тежестта на ученическите раници. Засега те ще са само от I до VII клас. Съдържанието им ще е идентично с одобрения печатен учебник, съобщи вчера просветният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че засега се въвежда "книжен учебник в електронен вариант", а не електронен учебник, за който се изисквало допълнително съдържание, материали и филмчета към уроците.
Министърът не каза каква сума ще доплаща държавата на издателствата. По думите му става въпрос за "минимални" суми - 2,6% спрямо цената на книжния учебник. От пресслужбата на МС уточниха, че ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за 1 учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II-VII клас, за 3 години. Доплащането се налагало заради авторските права и администрирането на платформите, за да не се копират и разпечатват помагалата.
До месец учениците ще имат електронен достъп, а за някои издателства това ще стане и до 10 дни. Достъпът ще бъде осигурен на сайта на МОН. Над 95% от учебниците ще бъдат в електронен вариант до края на учебната година, а за следващата процентът ще е 100, убеден е Вълчев. По негова информация значителна част от класните стаи имали възможност за обучение с проектори или мултимедийна електронна дъска, което осигурявало възможност за ползване и на електронни учебници, и на допълнителни образователни ресурси. По-нататък ще се обмисли и възможността за предоставяне на поне един лиценз на класна стая за използване и на истинските електронни учебници, когато и те бъдат въведени, добави Вълчев.

 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226