10 Декември 2018понеделник14:01 ч.

Пак за балона "саниране"

/ брой: 66

автор:Мая Йовановска

visibility 826

Далаверата "безплатно саниране" лъсна напълно. За това всъщност си признават самите управляващи, които вчера са приели промени в постановлението, с което националната програма за санирането тръгна през 2015 г. Сега властта така изменя документа, щото да се затегнел контролът. И това се случва три години след тръгването на програмата и след поредната порция некачествено изпълнение. А това най-малкото е признание за безхаберие. Иначе по принцип контролни органи в държавата има, въпросът е как си вършат работата.
След огласяването преди време на фрапантни случаи, при които санирането достигаше цената на ново строителство, на властта й се наложи да въведе пределни цени. Тогава бившата регионална министърка Лиляна Павлова се правеше на ударена за случващото се с гордостта на правителството Борисово - национланата програма. Заради тези случаи служебното правителство на Герджиков внесе сигнал в прокуратурата. Тя обаче отказа да направи проверка.
Докъде е стигнало "усвояването" на гласуваните за тази програма от властта 2 млрд. лв. наши пари, не е ясно. Поне на българския народ се изясни, че т. нар. безплатно саниране всъщност го плащаме всички ние. От вчерашния отчет в МС за свършеното досега се разбра обаче, че с нашите пари са обновени едва между 1 и 2% от всички жилища в страната. Властта си отчете вчера положителни ефекти от програмата. И хлебарките в тая държава обаче са наясно, че тя се употребява за "стимулиране" на близките до властта фирми. И най-вече като предизборна въдица. Ново финансиране по програмата няма. То и последният 1 млрд. лв. беше набързо разписан в бюджета под черта очевидно с предизборна цел. Догодина местни избори чукат на вратата. Затова съвсем не е изключено обявената за приключена в пълен вариант на финансиране програма отново да цъфне на тезгяха на предизборната пропаганда.


 

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239