19 Декември 2018сряда00:20 ч.

Културен позор

/ брой: 64

автор:Ина Михайлова

visibility 1815

И до народните читалища ли опряхте? Заради мижави 8000 лв. искате два стари столични центъра на българската памет и традиция - "Петър Берон" и "Цанко Церковски", да опразнят помещения! Нямаше ли кой да каже на илитерата, титулуващ се понастоящем районен кмет на "Оборище", че народните ни читалища са вписани в регистъра на ЮНЕСКО заради съхраняване на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство? Знае ли, че международното признание за над 3600 народни читалища идва заради факта, че това са местата, където по-възрастните предават културното наследство на младите?
Културен срам! И позор!
Навсякъде в страната народните читалища едва-едва кретат. Нямат пари. От културното министерство ще кажат, че субсидията се вдига, а читалища-фантоми точат средства. Има и такива примери. Ликвидирайте ги! Не за това говорим тук. Казваме, че в масовия случай народните читалища няма откъде да печелят. В школите приемат деца срещу символични такси. Защото и родителите нямат пари. Но самодейците - и малки, и големи, играят, пеят и свирят не за пари, а със сърце.
Знаете ли какво правят общините в малките населени места? Правят всичко по силите си, за да спасят народните читалища. Организират участия на самодейците, подпомагат ги - скромно, понякога дори в натура. А тук, на жълтите павета, издребнявате за 8000 лв. Превърнахте Петър Берон в десетолевки. И забравяте какво имате и откъде сте тръгнали! Готови сте да вземете и малкото, необходимо на читалищата, за да ги има.
На школите по музика и танци, по балет и рисуване ли посягате? Може би народните читалища не се вместват в евроатлантическите ви ценности? Ще предоставите помещенията на някои фирми за езикови курсове, за бизнес или за кой знае какво. За пари. Преди да размахвате евро не знам си какви ценности и да вадите калкулатори, помислете за бъдещето и за националната ни идентичност. Или и това сте изтрили от чиповете си?

 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246