22 Март 2019петък11:40 ч.

Солидарност

/ брой: 62

автор:Георги Георгиев

visibility 1436

Най-употребяваната дума на седмицата е "солидарност". Лее се от всички екрани, вестници, радиа. Поредната изнасилена дума. Натискът да бъдем солидарни с една все по-очевидна фалшификация, каквото изглежда е делото "Скрипал", е голям. Напъните на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да окаже натиск върху министър-председателя Бойко Борисов, дори с цената на единството на коалицията, потвърждава тезата за втори властови център в ГЕРБ (стр. 2) Само по този начин може да обясним смелостта за  вклиняването на участника в американски молитвени закуски в този крайно деликатен за външната политика на страната момент. Това действие не показва солидарност дори вътре в ГЕРБ, да не говорим, че доведе до поредните заплахи на "Атака" за напускането на правителството. Цветанов не иска България да бъде солидарна. Той иска американците да видят, да усетят, да се възторгнат от това, че той, Цветан Цветанов, е солидарен с тях, а ако е успял да надупи и цялата държава покрай себе си, ще бъде още по-добре. Очевидно доказателствата, които иска премиерът, не са важни за този човек.
Разбира се, след днешната среща с посланик Бойко Коцев, Борисов няма да е получил фактите, които искаше. Такива няма.
Не само за българския премиер, а за целия свят доказателства за вината на Русия няма. Но както наскоро обяви политическият призрак Радан Кънев - "външната политика не е наказателно съдопроизводство... Няма презумпция за невинност." Не са нужни доказателства, искането на такива "е неграмотност". На Кънев му е лесно. Той е политически труп и дори някои да го съживят, избирателите ще бягат от него като от Франкенщайн. А, виж, Борисов, не иска да е политически труп. На него не му е толкова лесно, защото при цялата неспособност да прояви държавнически таланти, все пак по силата на натрупания опит знае, че натрупаните проблеми в българо-руските отношения няма да бъдат разрешени заради черните му очи. Негативите, които се натрупаха по време на неговото управление, могат да излязат скъпо на България. Буквално при това. Изолацията на страната от енергийните потоци, които въпреки американската съпротива излизат от Русия в посока Европа, може да бъде дивидент само за някой писар в Държавния департамент, който отговаря за България, но това у нас не грее никого.
Освен това, Борисов очевидно вече схваща, ако съдим по разпалената му реакция след последната среща на Европейския съвет, че безотговорността е станала второто име на британската и американската външна политика. Цветан Цветанов може и да мисли, че потупването по гърба от американец лекува ишиас, но Бойко Борисов като по-интелигентен от него сигурно схваща, че превръщането на България във фронтова държава не е най-добрият начин да се излекуват всички българи от всички болежки. Солидарно и завинаги.

 

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56