18 Ноември 2018неделя11:04 ч.

ГЕРБ атакуват кмета на БСП в Сопот

Георги Търновалийски обори обвиненията и заподозря, че управляващите се опитват да отклонят вниманието от себе си

/ брой: 62

автор:Ростислава Иванова

visibility 206

Сигнал в прокуратурата срещу кмета на Сопот Деян Дойнов внася ГЕРБ в прокуратурата. Повод са съмнения за груби нарушения на публичните финанси и управлението на еврофондовете. Това съобщи вчера на брифинг в парламента бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. В отговор на журналистически въпрос той дори обяви, че ГЕРБ са "агенти на българската нация".
Тодоров обвини кмета на Сопот в некомпетентност, довела общината до "изключително тежко финансово състояние" и щети за 10 млн. лв. Информацията била предоставена на ГЕРБ от инициативен комитет в Сопот, в който влизали "изключително възмутени от кмета" хора. Според гербаджията имало куп нарушения. По думите му незавършен обект по ОП "Околна среда" нанесъл щети за няколко милиона. По ОП "Околна среда" бил отпуснат аванс от 620 000 лв., превърнат в заем на общината, последван от втора сума от над 400 000, превърната в нов заем. "Дотук станаха около 5-6 млн. в община Сопот", обобщи ексдепутатът, макар че сметките му да бяха за 1,02 млн. лв. Тодоров добави към атаките срещу Дойнов детска градина "Слънчево детство". Там поради "грешка в проекта котел за 300 киловата е сложен в училището, а този от училището е прехвърлен в детската градина", оплете се в обяснения той. Финансовото министерство отпуснало 2,4 млн. лв. в помощ на общината, които "нецелево" били похарчени за заплати. За да компенсира финансовите загуби на общината, кметът поискал двойно увеличаване на местните данъци и такси, твърди Тодоров.
Опитите на ГЕРБ да изкарат управлението на Сопот некадърно не са подкрепени нито с икономически, нито с политически факти, заяви пред журналисти по-късно секретарят на ПГ на "БСП за България" Георги Търновалийски. Той определи "разкритията" на ГЕРБ като опит да се скрият сериозните проблеми в стремежа управлението на общината да се представи като некадърно. Търновалийски отбеляза, че член на инициативен комитет е дал информация на бивш депутат от ГЕРБ, която умело се използва, за да се манипулира общественото мнение.
"Община Сопот беше в много тежко финансово състояние, с блокирани активи, банкови сметки. Дори кметският стол беше описан от съдия-изпълнител. Състоянието е значително по-добро благодарение на управлението, което има. Това е видно от отговора на министъра на финансите, който той даде миналата седмица за състоянието на общината", коментира Търновалийски. Той беше категоричен, че ако е сгрешил, кметът на Сопот ще понесе отговорността. Социалистът заяви, че управляващите манипулират обществото, за да изместят вниманието от себе си.


Освободиха Димитър Гамишев като депутат

Депутатите освободиха вчера като депутат Димитър Гамишев от ГЕРБ, след като стана ясно, че прокуратурата и НАП го проверяват за укриване на данъци. Както ДУМА вече писа, гербаджията продал своя фирма на ловчанлия, чието дружество било с капитал от 2 лв. От 2017 г. продаденото дружество е в списъка с големи длъжници на НАП със сумата от 195 774 лв.
Междувременно стана ясно, че още един депутат от ГЕРБ е продал фирмата си на малоимотно лице. "Народният представител Борис Кърчев е продал своите фирми на Динко Динев от старозагорско село и с това е решил проблемите си. Къде изтичат парите на данъкоплатците, попита депутатът от "БСП за България" Георги Търновалийски.   Социалистът подчерта, че много сериозният проблем в държавата са огромните задължения, които не са събрани.
"Не съм продал една фирма, а две и това се е случило 2 г. преди да стана народен представител. Всички дълготрайни активи на първата фирма са продадени като търговско дружество. След това съм продал и самата фирма, която е имала много добра кредитна история, не е имала никакви задължения към НАП и държавата", впусна се по-късно в обяснения Кърчев.
 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223