25 Март 2019понеделник04:43 ч.

От редактора

Джеймс Бонд и случаят "Скрипал"

/ брой: 62

автор:Боян Бойчев

visibility 1011

Бонд. Джеймс Бонд. След култовата фраза веднага пред погледа се появява агентът на британското разузнаване. Измисленият герой на писателя Иън Флеминг, известен ни от разкази, романи и филми. Винаги облечен в безупречен костюм, с вечния пистолет, чашата мартини и куп красавици около него. Чаровен поборник срещу злото - в повечето случаи разбирай Русия. А всъщност - облечен в закон масов убиец. Край него винаги има пукотевица, взривове, загиват маса хора, но всичко това е в името на "доброто" и е оправдано. Лошите си получават заслуженото...
Поне в международното право, доколкото знам, всеки е невинен до доказване на противното. И всички съмнения, дори и много големи съмнения, са безпочвени, без конкретни доказателства. В политиката обаче явно не е така.
Съюзниците трябва да са солидарни. Иначе - бой по главата. Докато не станат солидарни. Докато не "повярват".
Ще се опитам по-простичко с пример от личния си живот. Аз не пия. Никога през живота си не съм близвал алкохол. И всички, които ме познават, знаят това. Обаче вкъщи имам шкаф с напитки за почерпка на гостите. Имам и снимки от купони, където на масата до мен има чаша. Имам и снимки, на които вдигам наздравица. Нищо, че не близвам чашата. Но това са много вероятни доказателства, че е много вероятно да съм алкохолик! И всички - и които ме познават, и които не ме познават, трябва да са солидарни с това обвинение.
За да извършиш престъпление, трябва да имаш мотив. Такъв обаче по случая "Скрипал" липсва. Тогава обаче кой има интерес именно в навечерието на президентските избори в Русия и малко преди световното първенство по футбол да бъде ликвидиран един никому ненужен използван вече шпионин? При това по такъв шумен начин, че да предизвика негодувание по света. И солидарност в омразата.
Всъщност Русия винаги е била възприемана като враг от Запада. Особено когато е силна. Защото пречи на определени интереси за световно влияние и господство...
Къде сме ние в цялата тази история? Привикване на посланик, политици се изказват за гонене на дипломати. Предполагам, че натискът е огромен. А войната срещу Русия и чувствата на българите върви с пълна сила и целта са умовете на младите.
Може би случаят "Скрипал" ще послужи за сценарий на нова серия за Джеймс Бонд. И може би някои сцени ще бъдат заснети у нас, с наши статисти, по-евтино е.
Но всичко това, както вече стана дума в началото, са просто измислени герои, измислени истории. "Много вероятни", но все пак измислени.

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57