19 Декември 2018сряда08:50 ч.

ИТ секторът се вдигна срещу МОН

Министерството унищожава авангарден образователен модел, защото НС забравило да впише в закона, че има училища към университети

/ брой: 60

автор:Велиана Христова

visibility 886

5000 души са подписали петицията на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към ТУ-София да се запазят уникалният му статут и авангардният образователен модел, по който то работи. Над 553 родители и над 70 фирми от ИТ сектора с писма настояват МОН да остави училището на мира, докато се промени законът, и то да бъде запазено като най-елитното в бранша.
Както ДУМА писа завчера, училището е в структурата на ТУ-София, в него се преподава по различна от обикновените професионални гимназии програма, директорът и преподавателите се назначават от ректора на вуза, който го и финансира, а специални предмети се изучават още от Vттт клас, преподавателите са професори, доценти, доктори от академичния състав на ТУ, ползват се лабораториите и базата на ТУ. А учениците завършват средно образование със защита на дипломна работа, като за най-добрите се осигуряват места при приема в ТУ, обясниха вчера представители на Обществения съвет на училището пред журналисти, които също подкрепиха с подписите си ТУЕС. Проблемът е, че в новия училищен закон, пробутан силово от ГЕРБ в НС, не е предвиден такъв вид училище - в състава на университет. Поради това министър Красимир Вълчев  иска директорът на училището да се назначава не от ректора, а от шефа на Регионалното управление на МОН и да се подчини на училищния закон. Училището ще остане в структурата на ТУ, отстъпи вчера Вълчев, но трудов договор директорът трябва да сключи с Ваня Кастрева, която ръководи РУО-София, защото по закон работодател на общинските училища е МОН, обясни той. Според него нищо в училището нямало да се промени. Промени в закона обаче няма да се правят, категоричен е той. А също - че няма да се сменят преподаватели и програми.
Това не е вярно, възразиха вчера родители и представители на Обществения съвет, тъй като преподаващите в училището академични преподаватели и елитни специалисти от ИТ сектора нямат педагогическа правоспособност и "няма да се втурнат да завършват ПУЦ за придобиването й, за да угодят на един некачествен закон". Атмосферата в ТУЕС е академична, няма да позволим директор да се назначава от МОН и да се сменя с всяка смяна на властта, категорични са от Обществения съвет.  Според училищния закон директорът се разпорежда еднолично с финансите и с обществените поръчки, докато в ТУЕС тези неща минават през пет звена на ТУ. По закон специални предмети може да се изучават задължително чак от Хт клас, не от Vттт и т.н. И ръководството на училището, и родителите, и Общественият съвет от 6 месеца пишат писма за казуса до МОН, до образователната комисия в НС, а вече и до премиера Борисов. Досега отговор не са получавали. За нас унищожаването на училището е целенасочено, заявиха те. Приемът в училището е изключително тежък, напливът на деца от цялата страна е огромен. Значи е възможно по закон да има специализирани художествени и спортни училища, а не може да има технологично училище към университет, казват възпитаници на ТУЕС. Образователният модел на училището е изпробван в течение на 30 години досега и е изключително ефективен, кой е направил анализ на този модел, та да каже, че не става, негодуват родителите. В ТУЕС се преподават най-модерните ИТ технологии, които се променят за месеци, няма как да се учи по учебниците на МОН, които са остарели при издаването им. Това е въпрос и на национална сигурност заявиха те.  
В структурата на ТУ-София има още едно такова училище - в Правец, неговият директор вече бил подписал анекс към трудовия си договор с шефа на РУО, което е правен нонсенс, смятат юристи. Министър Вълчев е поканил протестиращите на разговор днес. Според резултата, ще решим дали започваме протест, обявиха вчера от Обществения съвет на ТУЕС. 
  
     
    

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246