17 Декември 2018понеделник17:40 ч.

Фолклор завинаги

Спектакълът на Поли Паскова "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря" отново напомни, че не всичко е загубено, докато пазим и разпространяваме традициите

/ брой: 59

автор:Лозан Такев

visibility 320

Фолклорният спектакъл "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря" с песните на народната певица Поли Паскова събра хиляди почитатели отново в голямата зала на Националния дворец на културата в деня на  равноденствието. Поли изпя песните на своята биография - песни за майката, за децата си, за приятелите, за родолюбивите българи. Някогашната баскетболистка и треньорка по баскетбол е запазила спортсменския си хъс и по същия начин сега ни внушава своето изпълнителско и творческо кредо да съхраним българското, да пазим традициите, да ставаме по-добри с песента, да я пренасяме през годините.
Припяваха й Здравко Мандаджиев, Николай Славеев и младата родопска певица Росица Пейчева, както и сръбската легенда Аце Илич. Спектакъла уважиха оркестър "Уникат" и ансамбъл "Чинари", а Михаела Мика допринесе изключително много за екранното въздействие със съвременни интермедийни средства.
Поли Паскова представи и песни от най-новия си, 16-и албум "Изпращам ви ангели". Една трогателна песен на Росица Узунова, чийто баща, покоен родопски певец, в съня й е поръчал това заглавие и послание песните да изпее именно Поли Паскова. Всичко това даде и емоционална окраска на спектакъла в личен и биографичен план.
Живите ритми през цялото време не оставиха на мира танцьорите от публиката в залата и между редовете се виеха истински танцови фиести с националното знаме и много искрено настроение.
Певицата няколко пъти подчертаваше, че е дъщеря на България, че се гордее с това, и ни напомняше, че не всичко още е загубено, докато пазим и разпространяваме българския фолклор в страната и по света...
Българското домакинство на европредседателството прибави единствено засилени мерки за сигурност в залата и в двореца, като на влизане старателно проверяваха да не би някой да влезе с хладно оръжие, с калашник, пистолет или поне със следа от "новичок"... Но всичко това не попречи на националното ни самочувствие, да се изпеят и силно да бъдат аплодирани песни като "Имала майка едно ми чедо", песента за Балканджи Йово, "Заблеяло ми агънце", македонски, сръбски и други идентични балкански патриотични мотиви. Над сто и петдесет минути българският фолклор държеше градуса на настроението и задоволството от хубавата и непреходна българска песен.
Поли Паскова има множество награди от "Пирин фолк", фестивали и конкурси в балкански страни, особено добре е посрещана в съседна Сърбия, отнасяла е пристрастно фолклора ни в САЩ, Канада, Турция, Македония, Германия, Франция, Испания.
През 2015 г. тя направи големия спектакъл "Свята земя българска" в зала "Арена Армеец" и сега отново в Националния дворец на културата с "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря" остави прекрасни впечатления за родолюбивите си инициативи и съкровеното желание да е посланик на вечната българска песен. "Недей забравяй" - поръча пак емоционално и въздействащо на своите фенове Паскова. Недей забравяй, че си българин, не изоставяй корените си, върни се оттам, където и да си сега, съотечественико! И отново просълзи публиката с незабравимата песен на Борис Машалов и много други изпълнители "Заблеяло ми агънце", експериментално изпята в съпровод не на кавал, а на кларинет...
Приижда Тунджа в песен, в книга./ И стадото е в тази памет.../ Една Рогуша днес ни стига/ за истинската селска драма./ И агънцето пак е в нея,/ заблеяло е от години.../ През сълзи Тодор с мъка пее./ Не може болката да мине...
Приижда Тунджа все в съня ми,/ ала Рогуша, знам, я няма.../ Как дума Тодор да изпълни!/ Търговците са вече в храма...
И добре е, че поне артисти като Поли Паскова ни връщат към тази тема, че има още нейни последователи да пазим и съхраняваме българското, да тачим фолклора си завинаги.

 

Ботевград чества 125 години партийна организация

автор:Дума

visibility 0

11 млрд. евро годишно губи България заради корупция

автор:Дума

visibility 39

Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

автор:Дума

visibility 68

Благодариха с плакат на Борисов за новото трасе от АМ "Струма"

автор:Дума

visibility 124

77 млн. евро глоба за БЕХ заради монопол

автор:Дума

visibility 38

Българинът харчи една трета от доходите си за храна

автор:Дума

visibility 43

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР

автор:Дума

visibility 157

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 244

Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия

автор:Дума

visibility 78

Автобус се заби челно в стена, 44 ранени

автор:Дума

visibility 123

Взривиха бомба в гръцката телевизия "Скай"

автор:Дума

visibility 49

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 147

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 224

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 244