19 Април 2019петък04:26 ч.

Елитно училище е заплашено от унищожение

Новият образователен закон създаде поредния скандален проблем

/ брой: 58

автор:Велиана Христова

visibility 1147

Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет в София, което подготвя елитни ИТ специалисти, е заплашено от унищожение. Причината е, че в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), който смени старата училищна уредба и е в сила от август 2016 г., сред видовете училища няма предвидено учебно заведение към висше училище. За това алармираха родители в редакцията на ДУМА още в четвъртък. Редакцията се свърза с училището, откъдето заявиха, че директорката е заета, но ще ни изпратят подробна информация по случая. До момента това не е направено.
Проверка на ДУМА установи, че в сайта на ТУ-София в структурата на вуза фигурират две професионални училища - Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в гр. Правец и Технологичното училище Електронни системи в София. Първото е създадено през 1986 г., второто - през 1988 г. и досега са подготвили хиляди елитни кадри за ИТ сектора. В получената от ТУ акредитация през 2012 г. те също са отбелязани в структурата на университета. Срокът на акредитацията на ТУ обаче изтича на 14 юни и не е ясно дали гимназиите ще останат при новата акредитация. На 1 януари обаче ректорът е утвърдил структурата и училищата са включени в нея.
На родителите обаче ръководството на училището в София е съобщило, че то може да се окаже незаконно, тъй като не съответства на образователния закон. Проблемът е, че в него преподават професори, доценти от университета, хора с докторска научна степен и елитни специалисти от ИТ фирми, които нямат педагогическата квалификация, изисквана от ЗПУО, и по закона не могат да са учители. Освен това, директорът на училището сега се назначава от ректора на ТУ-София, а не от Регионалното управление на МОН, както иска законът. Финансирането му е от бюджета на ТУ, не от държавата, както е в ЗПУО. По думите на родителите, за проблема са били уведомени и министър Красимир Вълчев, и шефката на ресорната комисия в НС Милена Дамянова, автор на закона. Досега нищо не е решено, а от МОН натискат училището да се подчини на ЗПУО, да бъде извадено от ТУ и да премине към МОН.
Ще бъде загубен целият образователен опит на училищата към ТУ в Правец и София, натрупан за повече от 30 години и доказал се като изключително ефективен, негодуват родителите. Ще бъде ликвидирана и ефективната учебна програма със специални предмети още от 8 клас, които според ЗПУО може да съществуват в задължителната програма чак след 10 клас. И какъв е този закон, който унищожава образованието, питат те. Според тях, когато е правен законът, никой не се е сетил дори, че има и такива две училища към университет. Подобен проблем имаше и с езиковите гимназии, които бяха заплашени от унищожаване, но за тях се сетиха навреме и ги уредиха, а нас са ни хвърлили на боклука, възмущават се родителите, които се притесняват и дали децата им ще получат дипломите си за средно образование. Те организират подписка и искат да се запазят уникалният модел и статутът на гимназиите в София и Правец, чиито възпитаници веднага се реализират във висше училище или на трудовия пазар. От МОН обаче казват, че не може да се променя закон заради едно училище. В гимназията се обучават 526 ученици.   
   

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ