15 Декември 2018събота21:45 ч.

Елитно училище е заплашено от унищожение

Новият образователен закон създаде поредния скандален проблем

/ брой: 58

автор:Велиана Христова

visibility 906

Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет в София, което подготвя елитни ИТ специалисти, е заплашено от унищожение. Причината е, че в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), който смени старата училищна уредба и е в сила от август 2016 г., сред видовете училища няма предвидено учебно заведение към висше училище. За това алармираха родители в редакцията на ДУМА още в четвъртък. Редакцията се свърза с училището, откъдето заявиха, че директорката е заета, но ще ни изпратят подробна информация по случая. До момента това не е направено.
Проверка на ДУМА установи, че в сайта на ТУ-София в структурата на вуза фигурират две професионални училища - Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в гр. Правец и Технологичното училище Електронни системи в София. Първото е създадено през 1986 г., второто - през 1988 г. и досега са подготвили хиляди елитни кадри за ИТ сектора. В получената от ТУ акредитация през 2012 г. те също са отбелязани в структурата на университета. Срокът на акредитацията на ТУ обаче изтича на 14 юни и не е ясно дали гимназиите ще останат при новата акредитация. На 1 януари обаче ректорът е утвърдил структурата и училищата са включени в нея.
На родителите обаче ръководството на училището в София е съобщило, че то може да се окаже незаконно, тъй като не съответства на образователния закон. Проблемът е, че в него преподават професори, доценти от университета, хора с докторска научна степен и елитни специалисти от ИТ фирми, които нямат педагогическата квалификация, изисквана от ЗПУО, и по закона не могат да са учители. Освен това, директорът на училището сега се назначава от ректора на ТУ-София, а не от Регионалното управление на МОН, както иска законът. Финансирането му е от бюджета на ТУ, не от държавата, както е в ЗПУО. По думите на родителите, за проблема са били уведомени и министър Красимир Вълчев, и шефката на ресорната комисия в НС Милена Дамянова, автор на закона. Досега нищо не е решено, а от МОН натискат училището да се подчини на ЗПУО, да бъде извадено от ТУ и да премине към МОН.
Ще бъде загубен целият образователен опит на училищата към ТУ в Правец и София, натрупан за повече от 30 години и доказал се като изключително ефективен, негодуват родителите. Ще бъде ликвидирана и ефективната учебна програма със специални предмети още от 8 клас, които според ЗПУО може да съществуват в задължителната програма чак след 10 клас. И какъв е този закон, който унищожава образованието, питат те. Според тях, когато е правен законът, никой не се е сетил дори, че има и такива две училища към университет. Подобен проблем имаше и с езиковите гимназии, които бяха заплашени от унищожаване, но за тях се сетиха навреме и ги уредиха, а нас са ни хвърлили на боклука, възмущават се родителите, които се притесняват и дали децата им ще получат дипломите си за средно образование. Те организират подписка и искат да се запазят уникалният модел и статутът на гимназиите в София и Правец, чиито възпитаници веднага се реализират във висше училище или на трудовия пазар. От МОН обаче казват, че не може да се променя закон заради едно училище. В гимназията се обучават 526 ученици.   
   

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243