24 Март 2019неделя03:46 ч.

С обещани 15 млн. лв. Борисов потуши протестите на надзирателите

Само служителите, охраняващи затворници, ще получат увеличение на заплатите до 100 лв.

/ брой: 56

автор:Ростислава Иванова

visibility 394

Протестите на надзирателите и на съдебната охрана спират, след като премиерът Бойко Борисов им обеща 15 млн. лв. за увеличение на заплатите. Възнагражденията обаче ще скочат само с до 100 лв. и само за служителите, охраняващи затворници. Това съобщи след заседанието на Министерския съвет вчера правосъдният министър Цецка Цачева.
ДУМА припомня, че протестите, организирани от синдикатите на двете главни дирекции към Министерството на правосъдието - "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", започнаха още преди Нова година с искане за 20% увеличение на заплатите, като бъдат изравнени с тези на униформените в МВР. Изчисленията показват, че 15 млн. лв. ще стигнат за 10% ръст на възнагражденията.
По-рано, след поредица от протести дори и при откриването на европредседателството в София, полицаите натиснаха правителството да им даде още 100 млн. лв. за заплати след отпуснатите вече 55 млн. лв. В същото време Цачева не спря да обяснява на надзирателите, че не може да им вдигне заплатите, защото парите не били предвидени в бюджета. Само преди седмица министърката за пореден път отряза исканията на двата синдиката, което провокира нови протести. Те подготвяха и национален протест в София с жива верига около резиденция "Бояна" на 26 март, където по същото време ще се проведе лидерска среща на правосъдните министри от ЕС.
"В края на миналата седмица настъпиха добрите промени. Представителите на синдикатите приеха първоначално предложените им 6 млн. лв. за изравняване на базата или специфичните условия на труд. След този частичен напредък във вчерашния ден бяхме поканени от Бойко Борисов, който предложи по ред, определен съвместно със синдикатите и администрацията на Министерството на правосъдието, да се извърши увеличение в размер до около 15 млн. лв. общо с тази сума от 6 млн. лв.", обяви вчера Цачева. Със синдикатите се уточнили за конкретен график, който поетапно да изпълняват. И министър-председателят беше категоричен, че сумата за възнагражденията, която може да отпусне правителството, е за онези трудови характеристики и задължения, които са най-тежки, добави тя.
От витиеватото изказване на Цачева обаче изобщо не стана ясно какво ще е увеличението на заплатите в сектора. Тя обясни само, че парите за "специфични условия на труд" в системата на МВР са 190 лв., а в дирекциите "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" към МП са 95 лв. По думите й в петък двете синдикални организации ще проведат общо събрание, за да обсъдят предложението на кабинета, и "дотогава протестните действия са спрени". На 29 март с разчетите на синдикатите и на администрацията щяло да се прецени конкретно какво да бъде увеличението на заплатите.
Запитана откъде ще дойдат допълнителните 15 млн. лв, Цачева отговори, че първо ще изчака финансовият министър Владислав Горанов да се прибере от чужбина. Тя предположи, че вероятно средствата ще са от бюджета, а увеличението ще влезе в сила със задна дата от 1 януари 2018 г.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56