19 Ноември 2018понеделник06:06 ч.

С обещани 15 млн. лв. Борисов потуши протестите на надзирателите

Само служителите, охраняващи затворници, ще получат увеличение на заплатите до 100 лв.

/ брой: 56

автор:Ростислава Иванова

visibility 256

Протестите на надзирателите и на съдебната охрана спират, след като премиерът Бойко Борисов им обеща 15 млн. лв. за увеличение на заплатите. Възнагражденията обаче ще скочат само с до 100 лв. и само за служителите, охраняващи затворници. Това съобщи след заседанието на Министерския съвет вчера правосъдният министър Цецка Цачева.
ДУМА припомня, че протестите, организирани от синдикатите на двете главни дирекции към Министерството на правосъдието - "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", започнаха още преди Нова година с искане за 20% увеличение на заплатите, като бъдат изравнени с тези на униформените в МВР. Изчисленията показват, че 15 млн. лв. ще стигнат за 10% ръст на възнагражденията.
По-рано, след поредица от протести дори и при откриването на европредседателството в София, полицаите натиснаха правителството да им даде още 100 млн. лв. за заплати след отпуснатите вече 55 млн. лв. В същото време Цачева не спря да обяснява на надзирателите, че не може да им вдигне заплатите, защото парите не били предвидени в бюджета. Само преди седмица министърката за пореден път отряза исканията на двата синдиката, което провокира нови протести. Те подготвяха и национален протест в София с жива верига около резиденция "Бояна" на 26 март, където по същото време ще се проведе лидерска среща на правосъдните министри от ЕС.
"В края на миналата седмица настъпиха добрите промени. Представителите на синдикатите приеха първоначално предложените им 6 млн. лв. за изравняване на базата или специфичните условия на труд. След този частичен напредък във вчерашния ден бяхме поканени от Бойко Борисов, който предложи по ред, определен съвместно със синдикатите и администрацията на Министерството на правосъдието, да се извърши увеличение в размер до около 15 млн. лв. общо с тази сума от 6 млн. лв.", обяви вчера Цачева. Със синдикатите се уточнили за конкретен график, който поетапно да изпълняват. И министър-председателят беше категоричен, че сумата за възнагражденията, която може да отпусне правителството, е за онези трудови характеристики и задължения, които са най-тежки, добави тя.
От витиеватото изказване на Цачева обаче изобщо не стана ясно какво ще е увеличението на заплатите в сектора. Тя обясни само, че парите за "специфични условия на труд" в системата на МВР са 190 лв., а в дирекциите "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" към МП са 95 лв. По думите й в петък двете синдикални организации ще проведат общо събрание, за да обсъдят предложението на кабинета, и "дотогава протестните действия са спрени". На 29 март с разчетите на синдикатите и на администрацията щяло да се прецени конкретно какво да бъде увеличението на заплатите.
Запитана откъде ще дойдат допълнителните 15 млн. лв, Цачева отговори, че първо ще изчака финансовият министър Владислав Горанов да се прибере от чужбина. Тя предположи, че вероятно средствата ще са от бюджета, а увеличението ще влезе в сила със задна дата от 1 януари 2018 г.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224