19 Април 2019петък04:26 ч.

Акценти

Руска горчица за Асен...

/ брой: 55

автор:Лозан Такев

visibility 821

Тези дни руският вот, не руската водка, е номер едно в новини и коментари. Нищо, че в САЩ, а и на много места в Европа и у нас отделни екземпляри дори няма да отворят шампанско по този повод.
Манекенът, журналистът, агитпропът, бившият шеф на телевизията, демократът Асен Агов беше категоричен: "От Русия мога единствено да взема само горчица..." Искаше да каже, че само тя е качествена. Не посмя да намеси "Новичок"-а даже. Да не говорим за руската водка, хайвер и квас. А за изкуство и литература дума да не става.
Като на лента в мен се завъртяха лични спомени от съвместното  сътрудничество, работа, общи преживявания в миналия век. Даже най-малко става дума за личната ми молба до генералния директор на телевизията преди четвърт век, в която молех другаря Асен Агов "да бъда съкратен по политически причини, да бъда ликвидиран частично от щатното разписание на БНТ", да бъда  уволнен по взаимно съгласие и най-вече поради несъгласие с неговите мотиви и претенции. Тогава той съкрати и пенсионира редица свои съмишленици, съратници и колеги.
Спомних си как Агов "искрено" бранеше социализма в онези години като младежки лектор, как пишеше злостно срещу американския империализъм, как твърдо стоеше зад мнението на  Андрей Громико и СССР, как не харесваше единствено и само руската горчица. По същото време много искаше да стане кадрови офицер в Първо Главно управление. Има още живи свидетели на тая негова депозирана мечта. Мина през БТА, през радиото, през телевизията като кореспондент, водещ и главен редактор на новините, а сетне и като генерален директор на единствена тогава електронна медия. И най-напред отстрани всички бивши сътрудници на ДС с изключение на отделни единици, които и досега са в общественото пространство, в медии...
По-късно като знаково лице Агов даваше интервюта и уроци на младите телевизионери и политици. Той беше един от тези демократи, които искаха задължително мандатност в политиката и във властта. Но после седна зад парламентарната банка, забрави за съкровените си искания и навъртя стаж за пенсия. Нали, казва шопът, ако сексът е хубаво нещо, властта е два пъти по-хубаво от него...
И Асен Агов преживя тотален катарзис. Забрави за злостната си антиамериканска мисия като лектор в средите на ЦК и ГК на ДКМС, за това как клеймеше капиталистическия начин на живот, агресивната политика на жандарма САЩ и пр.
Той много обичаше да казва после, че времето е било значимо, че вече сме се събудили други хора, чието име е демокрация, че е дошло времето на истината, а към младите си колеги отправяше послания да не се оставят да ги превръщат в слугинчета. Обичаше да казва, че най-страшното е мошеничеството в журналистиката, в политиката, в пропагандата. И по този начин оспорваше по неповторим начин своята предишна практика и личната си биография.
А защо да не поразмишляваме дали това не са били истинските фалшиви новини, коментари и беседи пред младежите в миналия век? И Асен Агов да е бил един от бащите на фалшивата пропаганда, на фалшивите новини. Иначе как да му повярваме за единственото руско удоволствие сега - горчицата. Може да ни будалка или заблуждава. Като преди...
 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ