13 Ноември 2018вторник01:34 ч.

Автономене до дупка

/ брой: 54

автор:Велиана Христова

visibility 474

Скандали заради феодализъм и шуробаджанащина гръмнаха в поредното висше училище у нас - в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Ако някой в МОН обърне внимание на сигналите оттам, няма да е трудно да се разбере имат ли те основание и какво точно се случва зад паравана на автономията.
Проблемът е, че скандалните случки във висшите училища у нас зачестиха в последните години. Стопанската академия в Свищов - в родното място на автора на "Бай Ганьо", стана нарицателна с екшъна около бившия ректор проф. Величко Адамов и неговите протежета. Разбира се - в ущърб на студентите и на имиджа на висшето училище, създадено с дарението на възрожденеца Димитър Ценов. Той дава на града си всичко, което притежава, със следния завет: "Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българският народ да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал". И какво стана днес с въпросния идеал за културен напредък на нацията? Стана това, че в МУ-София с частни бодигардове миналата година свалиха законен ректор, пък организаторът му - бивш ректор, сега е подсъдим за "организирана престъпна група", гушвала по 50 бона от чужди студенти. Стана това, че в ТУ-Варна месеци наред гърми скандал с плагиатство на ректора. Стана това, че социалните мрежи са пълни със съмнения с какви хватки ректор на Русенския университет си осигурява "вечен пост". Стана това, че почти не остана висше училище, за което да не се говори, че се е превърнало във "феодално владение".
И какво ли не още стана. А МОН мие ръце: автономия, не можем да се месим! Само че автономията е само смокинов лист за прикриване на бездействието, понеже по закон автономията е АКАДЕМИЧНА! Т.е. вузовете са независими в преподаването и академичните си дейности, но всичко останало е под контрола на държавата, която дава първите и определя правилата. Но понеже всички злоупотребяват с автономията, не е ли време за промени в закона, приет преди почти 22 години, които да въведат ясни права и отговорности?    
  

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220