19 Март 2019вторник10:50 ч.

Автономене до дупка

/ брой: 54

автор:Велиана Христова

visibility 645

Скандали заради феодализъм и шуробаджанащина гръмнаха в поредното висше училище у нас - в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Ако някой в МОН обърне внимание на сигналите оттам, няма да е трудно да се разбере имат ли те основание и какво точно се случва зад паравана на автономията.
Проблемът е, че скандалните случки във висшите училища у нас зачестиха в последните години. Стопанската академия в Свищов - в родното място на автора на "Бай Ганьо", стана нарицателна с екшъна около бившия ректор проф. Величко Адамов и неговите протежета. Разбира се - в ущърб на студентите и на имиджа на висшето училище, създадено с дарението на възрожденеца Димитър Ценов. Той дава на града си всичко, което притежава, със следния завет: "Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българският народ да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал". И какво стана днес с въпросния идеал за културен напредък на нацията? Стана това, че в МУ-София с частни бодигардове миналата година свалиха законен ректор, пък организаторът му - бивш ректор, сега е подсъдим за "организирана престъпна група", гушвала по 50 бона от чужди студенти. Стана това, че в ТУ-Варна месеци наред гърми скандал с плагиатство на ректора. Стана това, че социалните мрежи са пълни със съмнения с какви хватки ректор на Русенския университет си осигурява "вечен пост". Стана това, че почти не остана висше училище, за което да не се говори, че се е превърнало във "феодално владение".
И какво ли не още стана. А МОН мие ръце: автономия, не можем да се месим! Само че автономията е само смокинов лист за прикриване на бездействието, понеже по закон автономията е АКАДЕМИЧНА! Т.е. вузовете са независими в преподаването и академичните си дейности, но всичко останало е под контрола на държавата, която дава първите и определя правилата. Но понеже всички злоупотребяват с автономията, не е ли време за промени в закона, приет преди почти 22 години, които да въведат ясни права и отговорности?    
  

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53