18 Ноември 2018неделя11:04 ч.

Наказателен мишмаш

/ брой: 53

автор:Евгени Гаврилов

visibility 398

Едва ли има нещо по-променяно у нас от Наказателния кодекс. А по всичко личи, че с пълна сила се задава нова порция от нововъведения. В момента в парламентарните комисии обикалят седем законопроекта. А май се подготвя и осма промяна, свързана с неизбежната самоотбрана. Ако човек се запознае с всички предложения, ще усети вкуса на законодателен тюрлюгювеч, примесен с популизъм. Промените засягат бизнеса, семейните взаимоотношения, горските стражари, незаконния риболов, ислямизма и какво ли още не.
Законодателната безпомощност на управляващите явно ги кара да гледат на Наказателния кодекс като на панацея, която може да реши с магическа пръчка всички обществени проблеми. Но това няма нищо общо с реалния живот. Безспорно недоволство предизвиква идеята на правителството в НК да се въведат "корупционни престъпни състави и за частния сектор". От МС предлагат да бъде въведено понятие "длъжностно престъпление" в частния сектор. Освен това, драстично се разширява смисълът на самото понятие "длъжностно лице". Оказва се, че ако промените в НК бъдат приети,  всяко забавено плащане по търговска сделка например ще се смята за престъпление. Това на практика означава, че при размерите на междуфирмената задлъжнялост у нас всеки втори българин ще се окаже престъпник.
Популистката идея тук е "борбата с корупцията" при частниците. Получава се обаче така, че, формално погледнато, ако дадете бакшиш на сервитьора, рискувате и двамата да получите осъдителна присъда.
Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите. Това означава, че за кражба на кофичка кисело мляко може да отидеш до осем години в затвора. Това, ако не е абсурд, здраве му кажи. Предлаганите промени се набъркват и в семейните отношения. Оказва се, че ако двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата ще може да се намеси пряко и да ги вкара и двамата в затвора. Изобщо, юридически мишмаш.

 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223