23 Март 2019събота21:50 ч.

Наказателен мишмаш

/ брой: 53

автор:Евгени Гаврилов

visibility 707

Едва ли има нещо по-променяно у нас от Наказателния кодекс. А по всичко личи, че с пълна сила се задава нова порция от нововъведения. В момента в парламентарните комисии обикалят седем законопроекта. А май се подготвя и осма промяна, свързана с неизбежната самоотбрана. Ако човек се запознае с всички предложения, ще усети вкуса на законодателен тюрлюгювеч, примесен с популизъм. Промените засягат бизнеса, семейните взаимоотношения, горските стражари, незаконния риболов, ислямизма и какво ли още не.
Законодателната безпомощност на управляващите явно ги кара да гледат на Наказателния кодекс като на панацея, която може да реши с магическа пръчка всички обществени проблеми. Но това няма нищо общо с реалния живот. Безспорно недоволство предизвиква идеята на правителството в НК да се въведат "корупционни престъпни състави и за частния сектор". От МС предлагат да бъде въведено понятие "длъжностно престъпление" в частния сектор. Освен това, драстично се разширява смисълът на самото понятие "длъжностно лице". Оказва се, че ако промените в НК бъдат приети,  всяко забавено плащане по търговска сделка например ще се смята за престъпление. Това на практика означава, че при размерите на междуфирмената задлъжнялост у нас всеки втори българин ще се окаже престъпник.
Популистката идея тук е "борбата с корупцията" при частниците. Получава се обаче така, че, формално погледнато, ако дадете бакшиш на сервитьора, рискувате и двамата да получите осъдителна присъда.
Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите. Това означава, че за кражба на кофичка кисело мляко може да отидеш до осем години в затвора. Това, ако не е абсурд, здраве му кажи. Предлаганите промени се набъркват и в семейните отношения. Оказва се, че ако двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата ще може да се намеси пряко и да ги вкара и двамата в затвора. Изобщо, юридически мишмаш.

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56