19 Април 2019петък06:22 ч.

Чужди студенти медици завлекли 2,8 млн. лв. от банките

/ брой: 51

автор:Велиана Христова

visibility 357

Около 2,8 млн. лв. са лошите кредити, взети от чужди студенти медици у нас, които са ги получили по Закона за кредитиране на студентите и докторантите, но са изчезнали и не са ги върнали след завършването си. Това съобщи министър Красимир Вълчев вчера в Комисията по образование и наука в НС, която обсъди проект за промени в закона, внесен от Лало Кирилов от "БСП за България" и група леви депутати.
По програмата за кредитиране на студенти и докторанти, която действа от 2010 г., банките са отпуснали досега общо 115 млн. лв., като гаранциите се поемат от държавата, напомни Вълчев. Левите депутати предлагат в закона лихвата по студентските кредити да се намали от 7 на 3,5%; кредити над 50 хил. лв. да се вземат задължително с гарант физическо лице; а студентски заем да могат да получават и задочниците, не само редовните учащи се. Задочниците са изключени от закона с мотива, че те работят и могат да покриват сами таксите и издръжката си, но при масовите ниски заплати у нас това не може да стане, мотивират се левите. Според Вълчев, може да се сложи таван 50 хил. лв. за кредитите за чужди студенти, а не да се иска поръчител. След дълги спорове за размера на лихвата в крайна сметка проектът "Кирилов" бе отхвърлен с един глас в повече от мнозинството, но той ще се гледа и в пленарната зала. По думите на Вълчев, МОН няма да променя модела на кредитиране, но ще направи технически промени.   

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ