24 Април 2019сряда08:06 ч.

Румъния строи патрулен флот за Тунис

Корабостроителницата на холандската група "Дамен" в Галац ще построи общо четири съда

/ брой: 51

автор:Георги Георгиев

visibility 546

Международната компания "Дамен Груп" е завършила строителството на два патрулни кораба за ВМС на Тунис в принадлежащата й корабостроителница в румънския град Галац, съобщи bmpd. Те са от проект MSOPV 1400 и носят имената на двама антични царе на Нумидия - Югурта и Сифакс. Строителството на корабите е започнало през декември 2016 г., а на 5 март т.г. първият патрулен кораб "Югурта" е започнал прехода си през Черно море и Босфора към военноморската база в Бизерта, Тунис. Вторият кораб завършва изпитанията.
Договорът за строителството за ВМС на Тунис на четири патрулни (офшорни) кораба от проект MSOPV 1400 бе подписан без особен шум от "Дамен" преди две години. По някои данни сделката се финансира от правителството на Холандия както чрез кредитна линия, така и чрез пряко субсидиране.
Освен двата вече построени в Галац кораба, други два съда е трябвало да бъдат направени в самия Тунис, със съдействието на "Дамен" през т.г. Сведения за началото на тяхното строителство обаче няма и по някои съобщения тези два патрулни съда също ще бъдат построени в Галац.
Тунис е първият известен поръчител на патрулни кораби от серията MSOPV на "Дамен", която във фирмата отнасят към "второ поколение" офшорни плавателни съдове. Разликата с корабите от "първо поколение" е възможността да се използват контейнери с различен полезен товар, разполагани в кърмовата част или в специален подпалубен хангар. Корабите от проект MSOPV 1400 имат водоизместване от 1400 т и дължина от 75 м. Имат характерен подобен на брадва нос Axe bow и площадка за кацане на среден по тонаж хеликоптер.
През последните години корабостроителницата на "Дамен" в румънския Галац изпълни редица военни поръчки. Сред тях са два патрулни кораба за Обединените арабски емирства по проект "Sea Axe 6711", въоръжени с 57-мм и 30-мм автоматични оръдия, а също и зенитни ракети, два кораба за охрана на риболова, купени от Ангола, а също и ветроходен кораб за ВМС на Оман.Един от тунизийските патрулни кораби, в момента на преминаването му през Босфора
Снимка twitter.com/YorukIsik
 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ