12 Декември 2018сряда03:58 ч.

Президентът свиква през април КСНС за енергийната сигурност

Гинка Върбакова е подставено лице на олигарсите в България, пише австрийският в. "Дер Щандарт"

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 218

Президентът Румен Радев обяви, че ще свика през втората половина на април Консултативния съвет за национална сигурност, за да бъде обсъдена енергийната сигурност на страната, а причината за това е скандалната сделка за ЧЕЗ. "Правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата за финансиране и по какъв начин тази сделка е получила политическа подкрепа", заяви вчера държавният глава пред журналисти при посещението си на 68 бригада "Специални сили" в Пловдив.
"Докато не е ясен този въпрос за схемата на финансите, няма как да сме наясно и с това под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на госпожа Гинка Върбакова. Кой води преговорите от името на българската държава и много по-интересно - кой води преговори от името на госпожа Върбакова? Твърдя категорично, че до момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в Министерския съвет. Затова считам за основателно през втората половина на април да бъде свикан КСНС, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната", посочи Радев.
Междувременно престижният австрийски всекидневник "Дер Щандард" публикува критичен материал, в който посочва, че Гинка Върбакова само прикрива сделката на олигарсите в България. "Олигарсите в България, която сега за пръв път държи ротационното председателство на Съвета на ЕС, държат юздите и задават тона в страната", пише Маркус Бернат, кореспондент на вестника за Турция, Гърция и България. Той сравнява България с "театрална сцена" и определя "Гинка от Пазарджик" като "новата пиеса", която смайва публиката.
"Досега Пазарджик беше по-известен с доматите и чушките, но собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова също се появи в картинката, изглежда "от нищото" със семейната си фирма, която купува ЧЕЗ. Никой не вярва, че това е цялата история", отбелязва Бернат и добавя, че за Гинка се говори като за подставено лице, което трябва да осъществи сделка за олигарсите в България". По думите му обаче такива истории се случват година след година в България. "Оттеглянето на ЧЕЗ, която захранва с електричество Северозападна България, включително столицата София, но и най-бедната част на страната около Видин и Монтана, е само още един притеснителен знак", коментира журналистът. Той припомня за арбитражните дела срещу страната, заведени от ЧЕЗ и EVN заради държавна намеса в бизнеса им. Бернат посочва, че цената на тока е политическа тема в страна, в която мнозинството от хората са станали по-бедни след членството в ЕС - през 2016 г. 23% от българите живеят под прага на бедността, докато през 2008 г. са 21%. От икономическия растеж голяма част от българите не получават нищо, а по-голямата част от над 2 милиона пенсионери преживяват от зеленчуковите си градини и с помощта на децата си, отбелязва Бернат. Той обяснява това с "корупцията, олигархичната икономика и политиката на икономии на управляващия от 2009 г. премиер Бойко Борисов - някогашен телохранител на държавния и партиен лидер от социализма Тодор Живков".


Корнелия Нинова: Проблемът с ЧЕЗ се задълбочава

"Всеки ден излизат информация и факти, които опровергават твърденията на правителството по сделката с ЧЕЗ. От Чехия опровергават това, което казва българското правителство. Проблемът се задълбочава и не се вижда скорошното му решение". Това заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова в Брегово. Според нея е нормално президентът да е притеснен, защото става въпрос за правата на почти 3 млн. българи и националната сигурност.
"Приветствам президента за решението му да свика КСНС. Много правилна и навременна стъпка", подчерта Нинова. По думите й на него отново БСП ще изрази позицията си държавата, на пазарен принцип, да се конкурира и да изкупи дела на ЧЕЗ, а не да си партнира с фирми. Вече много граждани са се включили в подписката, инициирана от левицата, с която се иска разваляне на сделката за ЧЕЗ, допълни Нинова.

 

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241