19 Март 2019вторник08:40 ч.

Напъна се планината

/ брой: 50

автор:Мая Йовановска

visibility 630

Напъна се планината и роди мишка. Така може да се обобщи крайният резултат от скандалните разкрития, гръмнали в началото на миналата година, за двойния стандарт при храните в ЕС. Като противодействие европейските комисари и чиновници, които през настоящата година също ползват средства от общия бюджет от над 160 млрд. евро, щели да създават център срещу двойния стандарт при храните. Съобщението от Брюксел е следното: "В отговор на загрижеността на потребителите относно качеството на храните и измамните практики по отношение на храните Европейската комисия открива Център за знания за измамите с храни и качеството на храните". Потресаващо! Това с думи прости означава, че ще бъдат харчени много пари, но едва ли нещо бъде постигнато.
Малко след като скандалът избуя благодарение на бившите соц. страни от Вишеградската четворка, беше повече от ясно, че ЕК няма никакви законови механизми да накаже компаниите. На тях не бяха наложени никакви санкции, защото с практиките, които прилагат, те всъщност не нарушават нито едно действащо правило. И появилите се още през миналата година гръмки заглавия като "ЕС слага край на двойния стандарт при храните" не означават нищо, защото Европа не събра куража да въведе ново по-рестриктивно законодателство. Още през миналата година на свое заседание европейските министри по земеделието измъдруваха, че ЕК не вижда никаква нужда от закон срещу двойния стандарт при храните. Сега изглежда можем да разчитаме единствено на добрата воля на производителите и търговците, че ще коригират поведението си след огласяването на подобни практики. А още едни чиновници ще папкат парички.
В България конкретно темата се спихна - щом началниците от ЕС нищо не казват, и ние си мълчим. Въпреки, че за средностатистическия потребител тя е много важна. Иначе качеството на храните у нас като цяло е такова, каквито са регулаторите и надзорните ни органи.

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53