12 Декември 2018сряда04:02 ч.

Право, куме, в очи...

Англичанката гади

/ брой: 50

автор:Светлана Михова

visibility 1913

Отдавна руснаците характеризират британската дипломация с израза "Англичанката гади". Твърди се, че той е на Суворов, чиято армия е била изпратена в безсмисления поход на Алпите в резултат на измамите на кралството. Многобройни са "гадостите на англичанката" в дългогодишните руско-британски отношения, които дават основание на руснаците за това "мило" определение.
Достатъчно е да се споменат само два епизода от новата история: отказа на Лондон да даде убежище и да спаси през 1917 г. последния руски император Николай II и призивите на Чърчил, броени месеци след победата над фашистка Германия, Съветският съюз да бъде унищожен с атомни бомбардировки. И в двата случая става дума за моменти, когато Москва и Лондон са били съюзници в две световни войни. Бърза и лесна е Великобритания, когато продава и предава довчерашни съюзници.
Още по-ловко е правителството на Нейно Величество в създаването на митове, в скалъпването на скандали срещу онези, които е набелязала за врагове. Измамите и провокациите, както винаги, остават предпочитано средство. Да припомним как бившият премиер Тони Блеър преди две години, след като беше разобличен, си скубеше косите, че е участвал в съвместната англо-американска лъжа за химическото оръжие на Саддам, за да бъде оправдано унищожаването на Ирак и гибелта на над 1 млн. иракчани.
Сега с поредната, съшита с бели конци, измама се яви премиерката Тереза Мей. Необходим й бе потресаващ и скандален инцидент. И той бе намерен. На 5 март бившият руски шпионин, вербуван от британските спецслужби, Сергей Скрипал и дъщеря му бяха намерени отровени с неизвестно вещество на пейка в лондонското предградие Солсбъри. Още на следващия ден членове на кабинета започнаха да правят официални изявления и да обвиняват Москва в покушението. Разследването едва започваше, а те вече сипеха заплахи и закани да накажат Русия с всичко, което им дойде наум. Екстравагантният външен министър Борис Джонсън тръсна рошав перчем и се зарече, че през лятото няма да стъпи на Световното по футбол, независимо от резултатите на следствието. Очакваше се, че руснаците ще потънат в покруса от "печалната" новина.
Дамата на премиерския стол бързаше. Нямаше търпение да възбуди нова вълна от антируски акции. Изглежда, иска да я яхне, за да се опита да си отвоюва мечтаната титла на втора "желязна лейди". С преговорите по "Брекзит" прозвището необратимо й се изплъзва. И тя реши мигновено да атакува. В понеделник - само седмица след инцидента, тя дръпна разпалена реч в парламента. За всеки случай направи уговорката, че още не разполага с окончателни данни, но имала "всички основания" да смята, че е напипала "ръката на Москва". А това според нейната "желязна" логика означавало, че "ръката" си просела нови и най-безпощадни санкции. Тя огласи, че "основание" за това й дава фактът, че използваният за отравянето нервнопаралитичен газ е бил съединението "Новичок", разработено навремето в Русия.
Това "откритие" на британското следствие постави госпожата в позата на "хитрата сврака - с двата крака". Тя, госпожата - не свраката, изтърва факта, че газът е произвеждан не в Русия, а в Съветския съюз и че днешна Русия за съжаление вече не е целият Съветски съюз. А "Новичок" е бил разработван само в секретен институт в Узбекистан. Негов изобретател е Вил Мирзаянов, който още през 1991 г. след разпада на СССР разказва за това в интервю за в. "Московски новости". Малко след това химикът емигрира в САЩ заедно с изобретението си. Там спокойно пребивава и до ден днешен. Неудобен за Тереза е още един факт. Двете жертви на покушението са намерени недалеч от секретната британска химическа лаборатория Porton Down - най-голямата в Европа. Нейни специалисти сега участват в следствието и в опита да бъдат спасени отровените.
Мятаща нервнопаралитични погледи към депутатите Тереза Мей предупреди за страшната участ, която очаква Русия. Първо й отправи ултиматум в рамките на 24 часа да си признае за авторството на покушението. Ако не го направи, я чакат: изгонване на руски дипломати, отнемане на визите на близки до властта лица, замразяване авоарите на руски олигарси в Англия, разполагане на още британски войски край руските граници, руските банки ще бъдат извадени от международната междубанкова платежна система SWIFT, Русия ще бъде обявена за страна спонсор на тероризма, а тогава ще й бъде спрян оръжейният износ и ще последва забрана за икономическа помощ.
Преди да отправя нервни ултиматуми, дамата би трябвало да се консултира с правилата на международната практика. Първо, трябва да предаде резултатите от следствието на обвиняемата страна и да се обърне към Организацията за забрана на химическите оръжия. Руският външен министър Лавров веднага й ги припомни. И я успокои: ултиматумите са безсмислени. А случаят "Скрипал" - последен опит да се повлияе на руските президентски избори, е обречен да потъне в дългия списък с "гадостите на англичанката".
 

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241