20 Ноември 2018вторник18:49 ч.

Лобизъм и патриотизъм

/ брой: 49

автор:Евгени Гаврилов

visibility 466

Въвеждането на нови правила при търговията с горива, целящи да осветлят пазара, по принцип е действие в правилна посока (виж стр. 5). Още повече, че под подобен проектозакон, вече внесен  в парламента, стоят подписите на депутати от всички политически сили. Така той се превръща в рядък пример за постигнат консенсус по важен за обществото проблем.
Вносителите се мотивират чрез съществуващите безкрайни анализи на пазара на горива и изводите от тях. Народните представители се позовават и на доклад на финансовото министерство, според което за около 30 процента от продадените горива на българска територия дължимите на бюджета налози не се плащат. Това са загуби за хазната от около 1 млрд. лева годишно. Изобщо аргументи и факти в това отношение не липсват. Но проблемът тук е, че тези аргументи и факти съвпадат напълно с  изводите на Българската петролна и газова асоциация, в която членуват големите играчи на пазара. Те бяха оповестявани няколко пъти, включително и по време на специално организирана дискусия в предишния парламент.
Това веднага предизвика съмнения, че и чрез новия законопроект се прокарват лобистки интереси в полза на големите търговци на горива и опит малките играчи на пазара да бъдат унищожени. На практика законът засяга и търговията в т.нар. газ станции.
Основният идеолог на предлаганите промени депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро твърди, че шест години никой не е посмявал да внесе подобен законопроект, защото той има много силно антикорупционно действие.
Дали това е така и доколко предлаганите нови регулации имат лобистки характер ще стане видимо по време на обсъжданията в съответните комисии и в пленарната зала. Там ще се види дали наистина става дума за патриотизъм или за пореден случай на лобизъм.

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225