11 Декември 2018вторник07:58 ч.

Пирински: нужен е по-осезаем социален ефект от финансовите инструменти

автор:Дума

visibility 524

Евродепутатът социалист Георги Пирински взе участие в откриването на двудневна конференция в Брюксел, организирана от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка посветена на финансовите инструменти, предоставящи заеми с финансиране от Европейския социален фонд (ЕСФ). В изказването си българският евродепутат изтъкна, че увеличаващите се неравенства в Евросъюза са ключово предизвикателство, което налага инвестираните средства от бюджета на ЕС да имат още по-съществено социално въздействие за преодоляване на проблемите в социалната сфера. Той цитира Европейският стълб за социалните права, който изрично посочва, че икономическият и социалният напредък са взаимосвързани и е необходимо съчетаване на икономическа ефективност и създаване на работни места, както и засилване на социалното сближаване.

Пирински открои важната роля на Европейския социален фонд, създаден в зората на европейската интеграция, който вече 60 години е мост между икономическите и социалните аспекти на евроинтеграцията.  Според българският евродепутат ЕСФ трябва да продължи и в бъдеще да изпълнява тази роля, а за реализиране на пълния му потенциал и за засилване на социалното въздействие на публичните инвестиции, е нужно правилата за използването му да са по-опростени и финансирането - по-достъпно. В тази посока ще трябва да се насочат усилията при разработване на законодателството за следващия програмен период след 2020 г.

Пирински изтъкна, че един от начините да се постигне по-силно социално въздействие на финансовите инструменти, финансирани от ЕСФ, е чрез увеличаване на инвестициите в социалната икономика. Той посочи, че в България има дългогодишна традиция на трудово-производителните кооперации, в които много често участват хора с увреждания. Предприятия от този тип са потенциални бенефициенти на финансовите инструменти, предоставящи кредитиране с подкрепа от ЕСФ, но не винаги информацията достига до тях и те не винаги имат нужния капацитет за използването на тези инструменти. В този смисъл, според българският евродепутат, е необходима промяна, която да фокусира финансовите инструменти върху целеви бенефициенти и целеви сфери, като социалната икономика и социалните предприятия. По този начин те могат на практика да имат осезаем социален ефект и да допринесат за  преодоляване на неравенствата, намаляване на бедността и социалното изключване.

В конференцията участват представители на 25 държави членки-членки, пряко занимаващи се с финансови инструменти, финансирани от ЕСФ, представители на Европейската комисия, на Европейската инвестиционна банка, на академичните среди, както и на финансови институции, ангажирани с прилагането на финансовите инструменти. Встъпителни слова направиха също така комисарят по въпросите на заетостта и социалните въпроси Мариане Тайсен и италианският евродепутат социалист Брандо Бенифей.

 

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240