16 Декември 2018неделя23:02 ч.

Прикрилият "Ало, Ваньо" прокурор стана шеф на "Антикорупция"

Пламен Георгиев ще е зависим от обажданията на Бойко Борисов, заявиха социалистите

/ брой: 47

автор:Юлия Кулинска

visibility 786

Бившият председател на КОНПИ и кандидат на ГЕРБ Пламен Георгиев стана шеф на Антикорупционната комисия. Той се прочу като прокурорът, който се направи, че не е чул записа на телефонно обаждане на Бойко Борисов до Ваньо Танов, в което му нарежда да спре акция на митниците в пивоварна на Мишо Бирата. По-късно тогава самият Борисов призна, че е водил такъв разговор, макар в началото да твърдеше, че е "сглобен". Георгиев пък твърдеше, че "неустановено лице" се обаждало на Танов.
"За" Георгиев гласуваха 148 депутати от всички партии, против бяха 66 народни представители само от БСП, а четирима се въздържаха. Конкурент на Георгиев беше издигнатият от БСП Николай Николов.
По време на дебатите, продължили около два часа, мнозинството и опозицията си разменяха нападки чий кандидат е по-зависим политически. От БСП напомниха за обвързаностите на Георгиев с Бойко Борисов по случай подслушването във връзка с разследване за корупция в митницата в Свиленград. През 2011 г. Георгиев е назначен за зам.-правосъден министър в първото правителство на ГЕРБ. Две години по-късно лично Борисов назначи Георгиев за шеф на КОНПИ.
Объркан от мотивите на социалистите, шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се оправда, че депутатите не знаят какво е правил Георгиев "по делото Вальо не знам си какво". Прокурорите не гледат дела, заяви той, но така и не се разбра какво има предвид.
Цветан Цветанов не пропусна за пореден път да напомни за приватизацията на "Техноимпекс" и дори "назначи" Корнелия Нинова за зам.-министър в кабинета на Иван Костов. От ГЕРБ пък "разкриха", че Николов е бил три мандата общински съветник от БСП в Ловеч. Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Антон Кутев контрира, че това е така, но Николов не е гледал делото "Мишо Бирата". Цяла България чу как Борисов нарежда на шефа на митниците, но вашият човек не го чу, обърна се социалистът към ГЕРБ. Според Кутев биографията на Георгиев недвусмислено доказва, че е зависим от решенията на ГЕРБ, от обажданията на Борисов и със сигурност ще зависи от Цветанов. Бившият председател на общинския съвет в Ловеч Милко Недялков от БСП защити Николов и обясни, че с негово съдействие са направени най-добрите неща за града. Съпартиецът му Пенчо Милков припомни скандалния случай с вдигнат запор за 23 млн. лв. на подсъдимата за пране у нас на 1,6 млрд. лв. финландка, когато Георгиев е бил шеф на КОМПИ. "Срамота е, когато за корупция говори човек, на който му е трудно да обясни за шестте си апартамента. Цветанов е един от хората, които трябва да спрат да застават на парламентарната трибуна, защото е прекалено висока", заяви социалистът Стоян Мирчев. Той припомни, че  заради квалификации на Цветанов България е осъждана над 6 пъти и трябва да плати стотици хиляди долари.
Цветанов отново се опита да контраатакува БСП и неочаквано заговори за проваленото мегадело "Софийски имоти", по което един от двамата водещи прокурори бе Георгиев. Гербаджията напомни, че обвиняеми по него са били и хора от БСП, с което искаше да докаже защо социалистите на харесват  Георгиев. "Бях 10 години подсъдим благодарение на прокуратурата и на г-н Георгиев. Искам да го попитам оказвал ли е натиск върху вещо лице, заради чиито показания 10 години съм подсъдим? По това държавата беше осъдена от двама души общо за 90 000 лева. Има още 38 човека, които ще я съдят. Така ли ще борим корупцията?", опълчи се на Цветанов Георги Свиленски.

Корнелия Нинова:
Корупцията влачи не само ГЕРБ надолу, а и цяла България

Корупцията влачи не само ГЕРБ надолу, а цяла България, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Каквито и спорове да водим в НС, за мен ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го представляват, нямат доверие, каквото и да направят, то няма да бъде прието от обществото", обърна се тя към Пламен Георгиев. Нинова припомни, че заради корупцията у нас Европа ни няма доверие и затова не ни приема в Шенген и в чакалнята на Еврозоната. По думите й съмненията за необективност по дела, които Пламен  Георгиев е работил, ще тежат. "Съжалявам го, защото започва с фалстарт и без доверие. Това е големият проблем с корупцията", подчерта Нинова. "Няма как да я преборим с куц закон и ви уверявам, че след два месеца ще внесете нова поправка. Борбата с корупцията се крепи на добър закон, смели хора без зависимости, които да го прилагат, и минимум доверие на старта. Е, нито едно от тези неща ги няма", категорична бе Нинова.

 

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Стотици почетоха паметта на 18-те ястребинци

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 244

Сняг блокира страната

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

АФИС: За 11 години доверието в ЕС се е сринало с 20%

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 30

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 49

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 244