16 Януари 2019сряда17:33 ч.

Стачки и протести в Европа за Осми март

Транспортът в Италия и Испания беше блокиран

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 258

Най-големите италиански профсъюзи организираха национални стачки по повод Международния ден на жената. Синдикатът Usb обяви, че стачката ще е 24-часова, защото борбата с всяка форма на дискриминация и насилие над жените е голяма част от общата борба на организацията.
В сектора на железопътните превози стачката започна в полунощ в четвъртък и продължи до 21 ч. Националната компания Trenitalia увери, че високоскоростните влакове Frecce ще се движат по разписание, но движението на останалите влакове може да бъде засегнато. Гарантирано бе обаче движението им в отрязъците от 6 до 9 ч. и от 18 до 21 ч., за да може хората да отидат и да се върнат от работа.
Железопътната компания Italo увери, че на 8 март ще се движат 35 от общо 70 влака.
При авиопревозвачите стачката бе от 13 до 17 ч. Най-голямата авиокомпания в страната Alitalia предупреди пътниците, че в четвъртък може да настъпят "някои промени" в разписанието на полетите. Редица вътрешни и международни полети бяха отменени.
Заради стачката Alitalia въведе извънреден план, който позволява повторна резервация на билети за първите възможни полети след възобновяването на обичайното разписание. Предвижда се, че част от пътниците ще могат на продължат пътя си същия ден.
За 8 март в Испания пък бе насрочена стачка на всички жени с искане за "пълно равенство на правата и условията на живот". Испанският железопътен оператор Renfe ("Ренфе") обяви, че в четвъртък се отменят около 300 от редовните влакове заради планирана стачка на жените служителки. Стачката засегна движението на високоскоростните влакове, влаковете на дълги разстояния и регионалните. В столиците на много провинции имаше демонстрации и митинги. В Мадрид шествието трябваше да започне в 19 ч. Според допитване до общественото мнение, разпространено от в. "Паис", 82% от испанците смятат, че има достатъчно основания за организиране на акции срещу дискриминацията, с която се сблъскват жените.
Френският президент Еманюел Макрон отбеляза Международния ден на жената с обещание да "огласява и опозорява" имената на компании, които плащат на жените по-малко, отколкото на мъжете за една и съща работа.
"Ще въведем система "име и позор", за да се огласяват (имената на) компаниите, които най-малко спазват закона", казва Макрон, който е превърнал борбата срещу сексизма в ключов приоритет. "Никой не иска да бъде на дъното на класа по този въпрос", каза той.
Прояви имаше още в Киев, където жени излязоха на улицата с тенджери и други кухненски съдове, настоявайки за равенство между половете. В румънската столица Букурещ пък жени протестираха пред парламента срещу насилието под наслов "Благодаря за цветята, но предпочитам уважение".

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10