18 Март 2019понеделник16:30 ч.

Интервю

Кольо Колев:

Правителството пада, когато на хората им писне

След два месеца непрекъснати скандали ГЕРБ докараха изборите по-близо, казва социологът от агенция "Медиана"

/ брой: 47

автор:Велиана Христова

visibility 1054

Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява социологическата агенция "Медиана" и е неин изпълнителен директор. 

"Властта с всяко свое действие настъпва мотиката и се мята, за да се измъкне"


"Борисов ще продължи да има различна позиция вътре в страната и вън от нея"


- Г-н Колев, според вас как отеква в обществото скандалът, който се случва с ЧЕЗ? Очевидно е, че правителството се мъчи по някакъв начин да излезе от ситуацията, но всяка стъпка се оказва грешна. От Чехия идват нови факти, то все повече затъва. Как се отразява всичко това върху имиджа на правителството и на отношението на обществото към него?
- Определено дълбоката непоследователност и паническото мятане на правителството, и по-специално на Бойко Борисов, създават усещането за едно - че лявата ръка не знае какво прави дясната и въобще дали ръката знае какво прави главният мозък. Бойко Борисов поиска оставката на Теменужка Петкова, след това - нямало да се приеме оставката, после пък - ще разгони там всякакви мерзавци, дето искат да събарят правителството. След което - ще участваме в сделката. И всякакви такива неща, които ясно показват, че всичко са панически ходове, предприети от ден за ден, без всякаква връзка със здравия разум. Още повече, че при самата идея за придобиването на ЧЕЗ от държавата още изначално беше ясно, че има арбитражи, че има съдене на България. Как става така, че държавата ще придобие ЧЕЗ, която съответно води арбитражи във Вашингтон? Някак си не става ясно.
- Може би това се прави, за да може Бойко Борисов да замаже очите на хората, да се хареса, че ето на, ще си я поискам за държавата тази компания?
- Не, това се прави по простата причина, че изначално беше ясно, че тази сделка е безкрайно съмнителна. И че Гинка, Гинка Върбакова, представлява кукла, че е подставено лице, тъй като, очевидно е, че няма нито една сериозна кредитна институция, която да предостави на това лице заеми. Ясно е, че зад подобни заеми, за да бъдат отпуснати те, трябва да стоят или държава и власт, или пък друго лице с много пари. При това положение пулсът на правителството се ускори, то се замята, за да може по някакъв начин да се измъкне от тази наистина крайно съмнителна сделка и съответно започна да настъпва мотиката непрекъснато със всеки следващ ход. И за тяхно нещастие това не е инцидентно. Ако беше само ЧЕЗ, горе-долу можеше да се предполага, че относително по-безболезнено ще им се размине. Но то е цяла поредица - като започнете с "Кумгейт"; Делян Добрев, където се разигра същата сценка като с Теменужка Петкова - ще си подава оставката, няма да си подава оставката; преди това със "Суджукгейт"; после с Пирин стана кристално ясно, че за никакъв втори лифт просто не става дума, а става дума за нещо много по-различно, свързано и с концесията; после Истанбулската конвенция, която очевидно не беше четена, или не бяха запознати за какво става дума, която нанесе също много тежък удар върху имиджа на управляващите. Следва Законът за вторичното разграбване на КТБ, ако щете, сега и ЧЕЗ, а преди това беше и скандалът с Жаблянов. Всичкото това започва да създава две усещания у хората - че няма пилот в самолета, има непрекъснато настъпване на мотиките, има някакво хаотично движение, но няма ясна цел, няма ръководство, няма ръководител. Другото е усещане, че правителството играе по чужда свирка, на чужди играчи, било то институционални или общокорпоративни.
- В такава ситуация започва ли да мирише на избори, т.е. на сваляне на правителство? Аз лично нямам такова усещане.
- Естествено, че започва да замирисва на избори и ГЕРБ е много по-близо до предсрочни избори сега, след два месеца непрекъснати скандали. Това не значи, че тук, сега и веднага ще се случат избори, но това значи ерозия на доверието в управляващите, което и без това не беше особено високо. Едно правителство в крайна сметка пада, не само когато има ясна политическа алтернатива, то пада и когато на хората им прекипи, когато просто им писне. Спомнете си историята с удавеното детенце в Южния парк, как просто изведнъж, едва ли не от нищото, правителството беше в ситуация аха да падне - Когато пред парламента се изсипаха и хора, и шофьорите и т.н. Така че, без съмнение ГЕРБ се намира значително по-близо до изборите, отколкото беше преди 2 месеца.
- Румяна Бъчварова, която е шеф на кабинета на Бойко Борисов, поиска от всички министерства да направят незабавно и спешно отчети за постиженията си. Това кризисен пиар ли е да спасяваме някак положението?
- Без всякакво съмнение. Румяна Бъчварова ми е колежка по принцип, но голяма част от тези гафове вероятно се дължат и на нейното планиране, от една стана. А от друга страна, е вероятно това, че тези, които би трябвало да изпълняват това, което тя им казва, не могат да се оправят. Затова казах, че усещането е, че няма пилот в самолета. Непрекъснато се отварят нови и нови фронтове, които са, меко казано, ненужни за управляващите в дадения момент. Примерно сценката с Жаблянов. Нима не е ясно за всички, че има функционален имунитет за всеки депутат, че той може да изразява своето мнение...
- То не беше и мнение дори, Жаблянов каза просто един факт.
- Хубаво, нека да приемем, че е мнение. Той има правото на това мнение и има право да го изказва от трибуната на Народното събрание. Бил против договора с Македония. Има ли право? Има, разбира се. Всичките тези неща, поредното настъпване на президента Радев сега - някой му пишел речите и едва ли не той сам не можел да артикулира собствените си мисли. Кому е нужно това? Те непрекъснато правят нови и нови грешки, от друга страна, непрекъснато отварят нови и нови фронтове.
- Виждаме последния засега гаф - безобразията, които Валери Симеонов изговори за руския патриарх. Реакция от правителството няма, реагира само Сидеров...
- Не, не реагира само Сидеров, реагира и Каракачанов като част от Обединените патриоти и поискаха Валери Симеонов да се извини за думите, които каза. Това са поредни мотики, ако може образно така да се каже, които отново и отново се настъпват.
- Възможно ли е Борисов да замени патриотите и с кого би ги заменил, защото имаше и такъв намек в едно негово изказване?
- На този етап едва ли ще рискува. Да, изборите са по-близо, но, както казах, това съвсем не значи, че ще бъдат утре. Лично моите предвиждания са евентуално за края на пролетта на следващата година - след европредседателството, след вероятното осмисляне на общата криза. Разбира се, ако скандалите продължат с тази интензивност, както досега, едва ли ще се дочака дотогава. Но на този етап, според мене, все още не е тупнал тупанът за смяна на патриотите с примерно Марешки или депутати на ДПС.
- Според вас как оттук нататък може да се развие геополитическата позиция на България? Видяхме, че Борисов панически се обади на Путин след изказванията на руския патриарх Кирил у нас. Започна отново да говори - поне на българския народ, за "Белене" и енергийните проекти, доколко го е казал на Путин не е ясно. Има ли знаци, че България може да защити позиция на геополитическия баланс?
- Мисля, че нещата ще продължат, както досега  - едно е говоренето на г-н Борисов на обществото за вътрешна употреба, друго е реалното действие и говоренето навън. За България той все повече осъзнава, че крайната антируска позиция е неприемлива за огромна част от обществото. Съответно той се опитва да играе на вътрешната арена едва ли не като русофил, след което, разбира се, когато става въпрос за дейността навън, ние сме първи приятели на големите американски братя, за санкциите срещу Русия и т.н. Така че не можем да очакваме някаква промяна в това отношение.          

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 117

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 5

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 111

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 100

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 368

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 235

/ брой: 52