19 Ноември 2018понеделник03:55 ч.

Бедни заложници

/ брой: 47

автор:Мая Йовановска

visibility 460

От години слушаме как разни люде във властта се упражняват по митичната тема за либерализацията на електроенергийния пазар. Какво ни чака, когато това се случи, на никого не е ясно. Не е ясно на битовите потребители, а както се оказа в последно време - и бизнесът е неподготвен за тези "предизвикателства". Толкова неподготвен, че заплаши управляващите с протести заради спекулации с цените, липсата на контрол върху независимата енергийна борса и очаквано поскъпване на тока за предприемачите.
Енергийната министърка Теменужка Петкова, която покрай скандала с продажбата на ЧЕЗ властимащите реално циментираха на поста, от години ни убеждава, че няма да има сътресения след либерализацията. Дано, Теменужке!
Покрай заплахата за протести и скандала с бизнеса, когото Петкова прати да се жалва в КЗК, щото държавата нямала механизми за влияние, управляващите се юрнаха спешно да правят промени в Закона за енергетиката. Промени, които да дадат и повече правомощия на КЕВР да контролира търговията на едро на енергийната борса. Тепърва ще става ясно в чий интерес са измененията, читави ли са или са мерките, взети на пожар.
Бързайки да потуши търканията с бизнеса, властта обаче е "изпуснала" от закона огромна група потребители - социално слабите, т.нар. уязвими потребители. Този факт бе забелязан дори и от шефа на КЕВР Иван Иванов, който явно в страха си да не падне от върха на регулатора заради недоволство на гражданите сам отбеляза, че от промените липсва съществена част, свързана с либерализацията. А именно въпросът със защитата на уязвимите потребители.
Колко са те у нас през последните години се оказа спорен въпрос. А и ясно изпъкна тенденция да бъдат изкарани по-малко, отколкото са в действителност. Делът им рязко спадна след изчисления, направени преди година и нещо от две наши ведомства - енергийното и социалното, и от Световната банка и ЕК. Оказа се, че от методика, която изчисляваше на 61% енергийно бедните български домакинства, те се стопиха на 14%. В крайна сметка около 1,1 млн. души трябва да бъдат подпомагани. Но дори и с тези сметки уязвимите потребители у нас държат най-голям дял в сравнение с другите европейски страни.
Наскоро шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че ще са необходими поне 5 години за пълна либерализация. А дотогава е ясно, че ще има сътресения в цените. Нищо, че ни убеждават в обратното. Докато се изгладят нещата (дано това се случи), е необходимо да бъдат одобрени, а и да действат тарифи за социално слабите потребители. Властта обаче явно не бърза, което, за съжаление, не е учудващо. Дано не се окажат отново бедните българи заложници на интересите на големите играчи. Във всеки един смисъл.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224