23 Март 2019събота21:45 ч.

Бедни заложници

/ брой: 47

автор:Мая Йовановска

visibility 536

От години слушаме как разни люде във властта се упражняват по митичната тема за либерализацията на електроенергийния пазар. Какво ни чака, когато това се случи, на никого не е ясно. Не е ясно на битовите потребители, а както се оказа в последно време - и бизнесът е неподготвен за тези "предизвикателства". Толкова неподготвен, че заплаши управляващите с протести заради спекулации с цените, липсата на контрол върху независимата енергийна борса и очаквано поскъпване на тока за предприемачите.
Енергийната министърка Теменужка Петкова, която покрай скандала с продажбата на ЧЕЗ властимащите реално циментираха на поста, от години ни убеждава, че няма да има сътресения след либерализацията. Дано, Теменужке!
Покрай заплахата за протести и скандала с бизнеса, когото Петкова прати да се жалва в КЗК, щото държавата нямала механизми за влияние, управляващите се юрнаха спешно да правят промени в Закона за енергетиката. Промени, които да дадат и повече правомощия на КЕВР да контролира търговията на едро на енергийната борса. Тепърва ще става ясно в чий интерес са измененията, читави ли са или са мерките, взети на пожар.
Бързайки да потуши търканията с бизнеса, властта обаче е "изпуснала" от закона огромна група потребители - социално слабите, т.нар. уязвими потребители. Този факт бе забелязан дори и от шефа на КЕВР Иван Иванов, който явно в страха си да не падне от върха на регулатора заради недоволство на гражданите сам отбеляза, че от промените липсва съществена част, свързана с либерализацията. А именно въпросът със защитата на уязвимите потребители.
Колко са те у нас през последните години се оказа спорен въпрос. А и ясно изпъкна тенденция да бъдат изкарани по-малко, отколкото са в действителност. Делът им рязко спадна след изчисления, направени преди година и нещо от две наши ведомства - енергийното и социалното, и от Световната банка и ЕК. Оказа се, че от методика, която изчисляваше на 61% енергийно бедните български домакинства, те се стопиха на 14%. В крайна сметка около 1,1 млн. души трябва да бъдат подпомагани. Но дори и с тези сметки уязвимите потребители у нас държат най-голям дял в сравнение с другите европейски страни.
Наскоро шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че ще са необходими поне 5 години за пълна либерализация. А дотогава е ясно, че ще има сътресения в цените. Нищо, че ни убеждават в обратното. Докато се изгладят нещата (дано това се случи), е необходимо да бъдат одобрени, а и да действат тарифи за социално слабите потребители. Властта обаче явно не бърза, което, за съжаление, не е учудващо. Дано не се окажат отново бедните българи заложници на интересите на големите играчи. Във всеки един смисъл.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56