11 Декември 2018вторник07:59 ч.

Памет

Следосвобожденските гении на България

/ брой: 47

автор:Денчо Владимиров

visibility 322

Навършиха се 145 години от рождението на Константин Малков. Малцина знаят, че той е аграрният гений на България, основател на земеделската и основоположник на модерната наука в следосвобожденска България.
Роден на 28 февруари 1873 г. в българския град Крушево той като дете е принуден от престъпния Берлински конгрес, разпокъсал  отечеството, да поеме заедно с родителите си и хиляди бежанци от тази част на България пътя към  Княжеството. Установяват се в Орхание, днес Ботевград, откъдето започва другият път на Константин към науката. Завършва агрономство в Германия, Хале и Гьотинген, където е лидер на студентската младеж, перспективен учен с бляскаво бъдеще според преподавателите му, но той се завръща в отечеството си, за да му отдаде знания  и сили. Учителства в Плевен, Образцов чифлик и Садово. По време на земеделските вълнения в Дуранкулак и русенското село Тръстеник срещу омразния данък "десятък", е на страната на вдигналите се на бунт селяни, за което е уволнен като учител. Впоследствие е възстановен на работа, но предпочита да се върне в Садово, където е завършил земеделската гимназия с пълно отличие. Тук основава първата научноизследователска станция по земеделие в България и става неин директор. Но непрестанната борба, която води за утвърждаване на новата българска земеделска наука, го покосява. И на 35 години, на възрастта на Моцарт, напуска този свят, оставяйки огромно научно наследство, с десетки публикации и зад граница.
Почти всичко, което днес слагаме на трапезата си като зърнени храни, плодове, зеленчуци, и ползваме в бита си като произведено от индустриални земеделски култури, се дължи на Константин Малков, на незаменимата му научноизследователска работа по изграждане на неговите прочути опитни полета за проучване и прием на  ботанически видове и сортове от цял свят в България. За увековечаване на делото му през 2012 г. пред Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив, се сътворява художествен монумент на българския гений от скулптора Владимир Владов. Монументът бързо става една от забележителностите на европейската столица на културата и хиляди хора от цял свят вече са присядали на пейката до бронзовия гений, за да вземат сили и вдъхновение от неговия пример на възрожденски патриот и учен.
От години името  му носи научният институт в Садово, където се намира и една от най-богатите генни растителни банки в света, началото на която е дал Константин Малков. В деня на неговия 145-годишен юбилей в Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" се състоя  както всяка година поклонението пред живота и делото на великия агроном на България, поднесени бяха цветя на гроба му, който, по неговото завещание, е в пределите на историческите му опитни полета. А след това в залата на института  следовниците на големия български учен се събраха и на традиционната си среща. Научният институт всяка година дава на България и света нови сортове, плодотворна е дейността му и в международното сътрудничество, особено с учени от Русия и ОНД.

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240