17 Януари 2019четвъртък10:13 ч.

Книги

Личности

Четирима гении, променили историята

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 110

Комикса "Лунни мечтатели" - поетично и увлекателно произведение, вдъхновено от четири невероятни съдби, издава "Колибри" в превод на Венелин Пройков.
Както подсказва заглавието, "Лунни мечтатели" е посветена на четири гениални личности - Вернер Хайзенберг, Алън Тюринг, Лео Силард и Хю Даудинг. Физици, математик и военен - те са били важни и тайни участници в едно приключение, надхвърлящо възможностите им - Втората световна война. Един ден, една нощ, разхождайки се или мечтаейки под лунните лъчи, те са получили просветление, променило облика на света. Какво ли може да е то? Математикът Седрик Вилани и художникът Бодоен кръстосват пера, за да ни разкажат тази история с красотата на всесилното си въображение.
Седрик Вилани е роден през 1973 г. в Брив ла Гаярд. В момента е професор в университета в Лион и директор на Националния институт "Анри Поанкаре" в Париж, специализиран в математиката и теоретичната физика. Медалът "Фийлдс", Нобелова награда на математиците, му е присъден през 2010 г. Две години по-късно публикува в издателство "Грасе" романа си "Жива теорема". Член е на Френската академия на науките.
Срещи на науката и литературата в София ще се състоят между 14 и 16 март. На 16 март от 18 ч. в зала "Славейков" на Френския културен институт ще се състои изключителна среща диалог между математика Седрик Вилани и писателя, носител на "Гонкур", Жером Ферари. Двамата мъже ще дискутират въпроси, свързани с принципа на неопределеността, а Седрик Вилани ще дава автографи върху българското издание на комикса "Лунни мечтатели". 

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11