16 Януари 2019сряда17:39 ч.

Палитра

Борислав Димитров интерпретира "Стената"

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 268

Изложба на Борислав Димитров със заглавие "Стената" ще бъде отворена за посетители до 17 март в софийската галерия "Лик", ул. "Лайош Кошут" 37.         
Димитров е завършил юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", юрист по образование, философ и художник по призвание. Специализира в Лунд, Швеция. Работил е 10 г. в Канада. Именно в Торонто започва изследванията си и серията си върху Джеймс Джойс. 
"Стените имат не само уши, но и очи" - "Our eyes demand their turn". Джойс съветва произведението му да се чете на глас и призовава в "Бдението над Финеган" - "Ope Eustace tube!" или "Отвори евстахиевата си тръба". Картините в експозицията не ориентират единствено към Джойс. Можем да направим алюзия с друго безсмъртно произведение - албума "Стената" на Пинк Флойд.
Димитров определя работите си като "металепсиси" (изображения в изображението и текст в текста). Стената е калейдоскоп и многообразие, в който оживяват Епоса на Гилгамеш, герои и строфи на Джонатан Суифт, Франц Кафка,  Бекет, Набоков, Томас Пинчън. Намерени са паралели с Чавдар Мутафов, както и работи върху философията на Хегел, Клософски...
   

 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10