12 Ноември 2018понеделник21:02 ч.

Тежка простотия

/ брой: 46

автор:Георги Георгиев

visibility 1405

Нямаме представа какво точно е казал премиерът Борисов на руския президент Путин в понеделник привечер. Със сигурност обаче повод за позвъняването в Кремъл не са нито българските инициативи за Западните Балкани, нито газовият хъб “Балкан” и АЕЦ “Белене” - теми, брадясали до оскотяване, и манджи, претоплени до вкисване.
Много е полезно да видите витиеватостта на българското прессъобщение и пределната лаконичност на това на сайта на Кремъл. На българската страница и нещо, на които е описан целият дневен ред на домораслия геополитик Бойко Борисов, Москва отговаря със седем реда. Четири от тях са посветени на 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго. Два реда са стандартната куртоазия и един ред за това, че контактите ще продължат. Тази лаконичност, акцентираща върху отминал дни преди това юбилей, съчетана с думите на руския патриарх Кирил от неделя, че си тръгва огорчен от България, подсказват какъв е бил реалният повод за обаждането. Вероятно Борисов е искал да потуши скандала, но след вчерашното избълване на нечистотии върху патриарха от вицепремиера Валери Симеонов, опитите отидоха в канала.
Когато Симеонов казва по БНТ за руския патриарх “Къв е тоя? Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ. Второразрядно съветско ченге да ми казва кое е истина, кое не е, извинявайте, няма да стане”, трябва да си даваме сметка как тези думи звучат за руснаците. Това за тях не е обикновена агресия. Пряка, напълно неочаквана, безпрецедентна, изобщо в отношенията на чужди държави към РПЦ. 
Валери Симеонов надмина себе си. Тази изумителна по своята простащина реакция на вицепремиера в правителството на Бойко Борисов проби своеобразното дъно на русофобщината, развихрила се около Трети март. Може и да не ни харесва как патриарх Кирил тропа по масата пред президента и изразява огорчение за преднамерено подценяване на ролята на Русия в Освобождението, но много хора се постараха, за да се стигне дотам. Например Борисов, който цял ден водеше телефонни разговори с премиери и президенти от Полша, Румъния, Черна гора, Сърбия, Финландия, Молдова и Украйна, и изразяваше благодарност, че техните народи имат принос в освобождението на страната. Това е истинската причина за избухването на Кирил. Едно е да упоменаваш в речта си от коректност народите, които са били част от руската императорска армия, друго е да благодариш лично на държавни ръководители, чиито държави изобщо ги е нямало на политическата карта на Европа по това време. Това обижда руснаците, още повече, че редица от тези страни са в крайно обтегнати отношения с тяхната държава.
Дали Борисов е направил това поради грешни съвети или продължава линията на Росен Плевнелиев за неглижиране на Русия в този ден, няма голямо значение. С вчерашната си изява Симеонов вкара България в пряк конфликт с Русия и руснаците. Патриарх Кирил не беше тук само като духовно лице. Той имаше политическа мисия, той замести Путин. Само че до заместването на Путин се стигна след доклад за националната сигурност, който посочи Русия като заплаха за България. Така че Кирил бе обиден и като посланик на руския президент.
Всичко това може да струва безкрайно скъпо на България. Русия има много повече козове от ГЕРБ - “Белене”, “хъбчето”, което не може без нейния газ, “Турски поток”, който обезсмисля газопреносната ни мрежа. И менторите на Борисов от “Козяк” няма с какво да му помогнат.
когато Лъчезар Тошев от “Синята коалиция” искаше да мести паметника на Цар Освободител, Павел Шопов от “Атака” каза, че “Този дебат е позорен и смешен, и е тест за политическо и психическо здраве”. в българо-руските отношения правителството на Борисов се проваля в теста на Павел Шопов.
 

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Запорираха сметки и имоти на Миню Стайков

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 13

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 6

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 7

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 4

/ брой: 220