15 Декември 2018събота21:44 ч.

Прогнози и реалност

/ брой: 46

автор:Евгени Гаврилов

visibility 550

Националната статистика представи предварителни данни за икономическия растеж през 2017 г., според които БВП е нараснал с 3,6%. Това е с 0,2% повече в сравнение с 2016 г., но доста по-малко от прогнозираните и очаквани над 4%. В същото време от Министерството на финансите официално признаха, че условията за търговия в страната се влошават. Основната причина за това е очакването поскъпване на енергоносителите (оставяме настрана казуса "Гинка"). Освен това инфлацията ще расте не само заради енергийните ресурси, но и заради очертаващия се скок на цените на хранителни продукти, твърдят от ведомството на Владислав Горанов.
Изобщо очаква ни светло бъдеще. Защото така се получава, когато вече десетилетие има тотален разнобой между действителността и управленските  възможности на властимащите. Всеизвестна истина е, че и този ръст, доколкото го има, се дължи най-вече на инерцията, създадена от парите от еврофондовете, а не на реалното производство. А доколкото това производство съществува, в преобладаващата си част то има предимно екстензивен характер. Произвеждаме стоки с ниска добавена стойност, но в големи обеми, които надуват експорта.
Освен това няма как да се очаква ръст на икономиката при тоталния срив на чуждестранните инвестиции, при бруталната политическа намеса във всички равнища на бизнеса. Обществена тайна е, че никой в страната не може да прояви и капка икономическа инициатива без благословията на местните велможи от ГЕРБ. Няма как да очакваме ръст на икономиката при съществуващата бюрокрация и административните бариери пред дребните предприемачи и големите компании. Мине, не мине време и управляващите се сетят да се борят с тях, но желанието им за това се изпарява веднага, след като поредният транш бъде "усвоен", а е- управлението все още си остава само мечта. И докато съществува всичко това, съвсем логично прогнозите и реалностите в икономиката ще продължават да се разминават.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243