18 Ноември 2018неделя11:04 ч.

Наука

Плагиатството ще се наказва без давност

На виновните ще се отнема научната степен или научната длъжност

/ брой: 46

автор:Велиана Христова

visibility 474

На лица от академичния състав на научните организации и вузовете, за които се установи, че са придобили научна степен или са заели научна длъжност с плагиатство, ще им бъдат отнемани степените и те ще бъдат освобождавани от длъжността. За установяване на плагиатство давност няма, наказанията ще се налагат по всяко време. Установен плагиат не може да кандидатства отново за доцент или професор в своя или в друг вуз.
Това предвиждат промени в Закона за развитието на академичния състав, които вече са приети на второ четене с пълен консенсус в ресорната комисия на НС. Това е станало на тридневно изнесено заседание на депутатите във Велинград. Именно заради подобни текстове Съветът на ректорите провали м.г. проект на служебния министър Николай Денков, готов за внасяне в НС. С поправките в закона сега се въвеждат дългоочакваните минимални изисквания по научни направления за придобиване на научна степен или за заемане на научна длъжност. На тези изисквания трябва да отговарят всички кандидати, както и членовете на научните журита, които ги избират. Досега законът, създаден от ексминистър Сергей Игнатов и действащ от 2011 г., допусна производството на професори "на кило", без всякакви изисквания за научни постижения. Новият проект за промени е внесен от Станислав Станилов ("Атака"), Милена Дамянова (ГЕРБ) и група депутати на 21 юни 2017 г. Друг проект, внесен от левите депутати, бе отхвърлен на първо четене. Вчера депутатите приеха, че ако титулуваните по закона "Игнатов" не отговарят на минималните изисквания, те нямат право да ръководят докторанти и да са членове на журита.
Спорове и жалби по процедурите вече ще се разглеждат не в съда, а пред новосъздадена Комисия по етика към министъра на образованието и науката, гласят приети вече текстове. Тя ще има петима членове, от които поне един юрист. При установени нарушения министърът ще връща процедурата в института или във вуза и ако нарушенията не бъдат отстранени, той, със своя заповед, ще прекратява съответната процедура.
 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223